Novi Sad je jedan od četiri najstabilnija grada što se tiče stanja javnih finansija, ocenjeno je na sednici Odbora Narodne skupštine za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava koja je prvi put održana u Skupštini grada Novog Sada.

Po rečima predsednice tog odbora Aleksandre Tomić, upravo stanje javnih finansija po oceni Fiskalnog saveta, bilo je jedan od razloga zbog čega su se poslanici Skupštine Srbije, članovi tog odbora, ali i članovi Državne revizorske institucije, okupili juče u Novom Sadu.

Ona je naglasila da, u skladu s Programom ekonomskih reformi Republike Srbije koji se dostavlja Evropskoj komisiji, Odbor ima obavezu da sednice održava van sedišta i da njegov rad bude što transparentniji.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozdravio je odluku Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava da svoju sednicu održi u Novom Sadu.

„Dobro je da skupštinski odbori imaju sednice i van Beograda jer je Skupština predstavnik građana iz svih delova Srbije“, napomenuo je Vučević.

Čast je biti domaćin narodnim poslanicima i državnim revizorima, a Novi Sad može biti dobar primer odgovornog odnosa lokalne samouprave prema javnim finansijama
On je rekao da je Novi Sad zainteresovan za sve što se dešava na tom planu na državnom nivou.

„Prethodna Vlada, s Aleksandrom Vučićem na čelu, i aktuelna Vlada koju vodi premijerka Brnabić, imaju jasnu i odgovornu politiku prema javnim finansijama, što pokazuju rezultati, odnosno statistika, ali i rangiranja na međunarodnim listama. Ipak, treba kontinuirano raditi na finansijskoj konsolidaciji i rastu kvaliteta života građana „, istakao je gradonačelnik Novog Sada.

Kako je ocenio, Državna revizorska institucija ima veoma značajnu ulogu u uređivanju javnih finansija.

„Nije uvek lako kada imate njihovu kontrolu, ali je to svakako dobro i daje rezultate i pomaže i nama da ispravimo i otklonimo sve one nedostatke na koje nam se ukaže“, zaključio je Vučević.

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović rekao je da se na sednici razmatralo 174 izveštaja iz svih sektora, kao i preporuke za poboljšanje javnih finansija koje se odnose na izmenu propisa za koje su nadležni Narodna skupština, Vlada Republike Srbije kao i ministarstva.

dnevnik.rs