Mihajlović i Mirović obilaze radove na Žeželju

0
290
novosti.rs

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović će danas obići radove na izgradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu, gde je u toku lansiranje malog luka mosta na srednji stub.

Na Žeželjevom mostu je 30. avgusta počelo navlačenje malog luka dužine 180 metara, sa petrovaradinske strane.

To će trajati nekoliko dana i očekuje se da će taj posao biti završen za vikend, rečeno je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mali luk će biti spušten na metalnu konstrukciju i onda će se preći na postavljanje drugog odnosno velikog luka dužine 220 metara, sa novosadske strane.

Mihajlović je ranije najavila da će gradnja Žeželjevog mosta preko Dunava biti završena do 21. novembra, kao i da će uskoro građani moći i pešice da pređu taj most.

Investitor je „Infrastruktura Železnice Srbije“, a izvođač radova španski konzorcijum JV Azvi – Taddei – HortaCoslada (Azvi S.A. kao predstavnik konzorcijuma).

Nadzor sprovodi DB International – Egis International.

Projekat se realizuje standardu Fidic – žuta knjiga, što znači da je glavni projekat izradio izvođač. Vrednost investicije 48,23 miliona evra.

Ugovor je potpisan 25. januara 2011, a radovi su počeli 20. aprila 2012.

Drumsko-železnički Žeželjev most se nalazi na Koridoru 10.

Stari most, koji je projektovao Branko Žeželj, srušen je u NATO bombardovanju 1999. godine.

Žeželjev most je sličan starom mostu iz 1961. godine.

TANJUG