Ima nade za Novosadjane! Sve više đaka prvaka

0
288

„Imajući u vidu da je u Srbiji bela kuga sve izraženija te da mnoge škole ostaju bez đaka, naš grad se može pohvaliti zavidnom statistikom – kaže član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić. – Naime, u osnovnim školama u gradu godinama prisutan rast od nekoliko stotina učenika godišnje.“

Kod srednjih škola, kako dodaje, rast zavisi od toga koliko novih obrazovnih profila odobri Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Trenutno, oko 3.800 prvaka čeka na prvi školski dan u nekoj od osmoletki u gredu. Ipak, taj broj nije konačan, pošto upis traje do kraja tekuće školske godine, odnosno do 31. avgusta, te se očekuje da će biti upisano 4.068 prvaka. To znači da Novi Sad ima upisanih ukupno 28.969 učenika osnovnoškolskog uzrasta, a očekuje se da taj broj skoči na 29.238 učenika. Srednjoškolaca ima 15.815.
Da bi školarci imali što bolje uslove za sticanje znanja, u skladu s rastom broja učenika, nekoliko škola se dograđuje, grade se sale za fizičko, sportski tereni…

Da bi školarci imali što bolje uslove za sticanje znanja, u skladu s rastom broja učenika, osim nadogradnje OŠ „Ivo Lola Ribar” s još šest učionica i bibliotekom, koja je u toku, iz gradske kase ove godine novac je izdvojen i za još nekoliko sličnih poduhvata. Na primer, predviđena je nadgradnja OŠ „Nikola Tesla” još jednim spratom, a dobiće i sportske terene. Škola bi trebalo da dobije još osam učionica, šest kabineta, jednu multifunkcionalnu prostoriju za trim-kabinet i slične aktivnosti, kantinu, dva lifta za decu s posebnim potrebama, osam toaleta (četiri za devojčice i četiri za dečake), razglas, video-nadzor, hidrantsku mrežu, terene za fudbal, rukomet, košarku i odbojku, kao i atletsku stazu s jamom za skok udalj, teren za tenis i teren za bacanje kugle. Ukupna vrednost građevinskih radova iznosi 94,1 miliona dinara, s PDV-om.

OŠ „Veljko Vlahović” u Šangaju dobiće fiskultrnu salu sa spravarnicom, muškim i ženskim svlačionicama, muškim i ženskim sanitarnim čvorovima, svlačionicama i sanitarnim čvorovima za nastavno osoblje, a na tavanu se dobija jedna tehnička prostorija. Radovi koštaju 47,7 miliona dinara. Nadgradnja dva sprata iznad prizemnog uličnog dela predviđena je za OŠ „Vasa Stajić“, čime će se dobiti tri nove učionice na prvom spratu, tri učionice adaptacijom prostorija u prizemlju, kao i zbornica, kancelarije pedagoga, sekretara, računovođe i direktora na drugom spratu. Za te radove iz buyeta je izdvojeno 31,7 milion dinara. Osim toga, buyet predviđa i završetak izgradnje fiskulturne sale s pratećim sadržajima i toplom vezom u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Novim Ledincima za 86 miliona dinara.

dnevnik.rs / D. Ristić