Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas u Cekavici kraj Lebana da će Vlada Srbije pored zemljoradničkih i stočarskih zadruga pokrenuti i učeničko, proizvodno, stambeno i štedno-kreditno zadrugarstvo.

On je podsetio da će za razvoj zemljoradničkih i stočarskih zadruga do kraja godine iz državnog budžeta biti izdvojeno 200 miliona dinara, a u naredne tri godine 25 miliona evra.

„Prvi sledeći korak biće osnivanje štedno-kreditnih zadruga kako bi zadrugari mogli da dobiju jeftina sredstva. Bez toga nema uspešnog razvoja zadrugarstva“, izjavio je Krkobabić nakon potpisvanja ugovora o dodeli 12,5 miliona bespovratnih podsticajnih sredstava Zemljoradničkoj zadruzi „Bumbari Cekavica“.

Krkobabić je rekao da Vlada Srbije vraća poverenje ljudi u zadruge, bez kojih, kako je istakao, nema ni sela.

„Na Kosovu i Metohiji se završava formiranje vlade, a (Ramuš) Haradinaj je rekao da će doći do Niša. Ovo što mi sada radimo je odbrana Srbije“, naglasio je Krkobabić.

On je istakao da jug Srbije „nije moguće odbraniti parolama, već samo ukoliko u selima imamo prave domaćine i ako sela ne napuštaju mladi ljudi“.

Prema Krkobabićevim rečima plan je da se mladim bračnim parovima koji ostaju na selima da na besplatno korišćenje do 50 hektara zemljišta i 10.000 evra podsticajnih sredstava.

„Od 810.000 hektara državnog zemljišta procenu su da bi 200.000 hektara moglo da bude podeljeno mladim bračnim parovima“, kazao je Krkobabić.

On je rekao da se protivi prodaji zemljišta strancima jer je to „jedinstven i neponovljiv resurs“.

„Zakon o poljoprivrednom zemljištu ćemo podržati, ali ćemo pokušati zakonskim inicijativama da sprečimo da zemljište ode u ruke nekom drugom“, izjavio je Krkobabić.

On je podsetio da su podsticajna sredstva za osnivanje zadruga nedavno dobila dva udruženja iz Gadžinog Hana i Merošine, a naredne nedelje će ugovor o dodeli sredstava biti potpisan sa zadrugom u Žitoradji.

Direktor Zemljoradničke zadruge „Bumbari Cekavica“ Jovica Nikolić rekao je da će ta zadruga podsticajnim sredstvima nabaviti plastenike površine dve hektara i viljuškar.

Nikolić je kazao da je povezivanje u zadruge veoma važno za poljoprivrednike sa područja Lebana i Leskovca jer domaćinstva imaju male posede, uglavnom površine tri do četiri hektara.

„Udruživanjem možemo da dogovorimo nižu cenu repromaterijala, a višu cenu poljoprivrednih proizvoda“, ocenio je Nikolić.

On je kazao da zadrugari u Cekavici priželjkuju da od države dobiju pomoć za izgradnju mini pogona za preradu paradajza, jer je njegova cena na tržištu već godinama izuzetno niska i ove godine je svega 10 dinara po kilogramu.

Beta.rs