Izmešta se nastava iz Karlovačke gimnazije

0
1155

Školska godina i u Karlovačkoj gimnaziji počeće 1. septembra, ali zbog obnove škole, deo od 540 đaka nastavu će pohađati u prostorijama Svetosavskog doma, koje će biti osposobljene za to, saznaje „Dnevnik”.

Po rečima vršioca dužnosti direktora Karlovačke gimnazije Radovana Kovačevića, za sada je u školi 15 učionica spremno da primi đake, a u Svetosavskom domu će im na raspolaganju biti osam do deset.

„Za petnaestak dana u zgradi škole će biti osposobljeno dodatnih tri do pet učionica“, kaže Kovačević i dodaje da je u toku priprema i opremanje onih u Svetosavskom domu, kao i verifikacija tog prostora za nastavu. To važi i za Sokolski dom, u kojem će se odvijati časovi fizičkog vaspitanja.

Posle više godina, zahvaljujući razumevanju čelnika opštine, sala Sokolskog doma će nam biti na raspolaganju za fizičko vaspitanje.

Kovačević napominje da će se nastava na oba mesta odvijati u dve smene, ali nije znao da kaže dokle će takva situacija trajati.

„Po informacijama iz JUP-a, koji je zadužen za realizaciju radova i nadzor nad njima, obnova teče utvrđenom dinamikom“, kaže Kovačević i dodaje da im je izvođač radova, novosadsko preduzeće GAT, izašao u susret tako što se s rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u toaletima preselio u učionice.

Iz bezbednosnih razloga dvorište će biti zatvoreno da učenici ne bi bili izloženi bilo kakvom riziku, a i bočni ulaz neće biti u funkciji, nego će su u zgradu ulaziti na glavni.
Građevinski inženjer u GAT-u Boriša Žarković kaže da će se 70 odsto nastave odvijati u Karlovačkoj gimnaziji, i to u južnom delu zgrade. On napominje da će svake sedmice radnici oslobađati po jednu učionicu, dok se ne presele u severno krilo.

„Obnavlja se kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža u školi, a grejna delimično“, kaže Žarković i dodaje da će biti zamenjeni radijatori i ventili koji su dotrajali. Pošto instalacije prolaze kroz podove u učionicama, i one su obuhvaćene radovima.

Obnova fasade, vodovodne i kanalizacione mreže i grejnih instalacija u Karlovačkoj gimnaziji počela je 24. jula. Odvija se u okviru programa modernizacije škola u Srbiji iz fonda Evropske investicione banke. Radovi po ugovoru treba da budu završeni u roku od devet meseci od trenutka uvođenja izvođača u posao.

Vrednost radova je 202.808 evra, bez PDV-a.

U dve škole stotinu prvaka
Nastava će i u karlovačkoj OŠ „23. oktobar” početi u petak, 1. septembra, a u Karlovačkoj bogosloviji dan kasnije. U prvi razred osnovne škole ove godine poći će 75 karlovačkih mališana, mada se očekuje da će njihov broj biti nešto veći s prvim danima septembra. Oni će biti raspoređeni u tri odeljenja, a svečani prijem biće im priređen 31. avgusta u 18 sati u muzičkom kabinetu.

U Karlovačkoj bogosloviji očekuju 25 učenika u prvom razredu, koliki je i normativ, ali će tačan broj znati 1. septembra, kada je upis.

dnevnik.rs / Z. Milosavljević / foto: Đ. Radivojević