“Jumko“ šije pancire

0
647

Vranjska tekstilna kompanija od septembra širi asortiman proizvodnjom zaštitne opreme. Nove artikle za vojsku i policiju ponudiće i stranom tržištu. Najbolji rezultati u izvozu za Nemačku.

KOMPANIJA „Jumko“ iz Vranja počinje proizvodnju pancirne i zaštitne opreme, čime će proširiti asortiman proizvoda koje već radi za vojsku i policiju.

Prema najavama iz kompanije, novi proizvodni program počinje u septembru, a Vranjanci nameravaju da se sa novim artiklima uključe i u utakmicu na svetskom tržištu. Veruju da mogu da budu konkuretni i cenom i kvalitetom.

– „Jumko“ će proizvoditi pancirne prsluke, zaštitnu opremu i rukavice. I do sada smo radili na šivenju uniformi za vojsku, policiju, kao i za druge specijalizovane službe u Srbiji i inostranstvu. Planiramo da i novi proizvodni program ponudimo kupcima na svetskom tržištu – kaže predsednik Nadzornog odbora vranjske kompanije Branislav Popović.

Do sada, najbolji rezultati u izvozu su postignuti na nemačkom, austrijskom i holandskom tržištu, za čije potrebe je „Jumko“ izrađivao i isporučivao različite vrste vojničkih uniformi.

Ovakva proizvodna orijentacija je deo plana koji je obelodanjen zimus, prilikom posete tadašnjeg ministra odbrane Zorana Đorđevića Vranju. Tada je Đorđević najavio transformaciju ove kompanije u namensko preduzeće.

– U narednom periodu očekuju nas restrukturiranje i osnivanje jednog novog preduzeća koje će se zvati „Jumko – namenska“. Ministarstvo odbrane će napraviti plan restrukturiranja i imaćemo novu kompaniju koja će pozitivno poslovati i davati podsticaj privredi ovde u Vranju – najavio je tada ministar.

Plan restrukturiranja je u međuvremenu napravljen, i očekuje se da ga Ministarstvo odobri u najskorijem periodu.

I VETROVKE I KAPE

PRETHODNI ugovor za namensku proizvodnju, vredan 468 miliona dinara, čija je realizacija u toku, potpisan je u junu. Vranjski tekstilci za pripadnike srpske policije šiju vetrovke, pantalone, košulje, majice i kape.

 

novosti.rs