Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je da će sledeće nedelje biti objavljen konkurs za podsticaje za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini. Krkobabić je održao sastanak sa predsednicima opština, regionalnih zadružnih saveza i direktorima zadruga Nišavskog regiona.

Sastanak je održan povodom Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja i odobravanje sredstava za otvaranje novih zadruga.

Ova Vlada je shvatila značaj razvoja sela i neophodne obnove zadrugarstva„, rekao je Krkobabić i dodao da je Vlada definisala plan za osnivanje 500 zadruga u 500 srpskih sela.

Krećemo već od danas ozbiljno i ambiciozno. Pokušaćemo da osnujemo nove, ali i da postojeće zadruge stavimo na zdrave noge„, naveo je Krkobabić.

Dodao je da je cilj da se omogući da se bez velike papirologije konkuriše za ta sredstva i da mladi ostanu u selu.

Za finansijska sredstva, kako je objasnio, mogu da se prijave i postojeće zadruge, koje novac mogu da utroše na višegodišnje zasade, mehanizaciju i opremu koja će obezbediti viši stepen obrade, ali novac mogu dobiti i zadruge koje su tek osnovane.

Cilj je da objedinimo 10, 20, 30 gazdinstava da zajedno smanje troškove i stignu do tržišta„, rekao Krkobabić.

Kao krajnji rezultat programa ministar vidi povećanje konkurentnosti proizvođača i oživljavanje sela.

Prvo da budu konkurentni i pune rafove i drugi ključni cilj je da oživimo srpsko selo, zadržimo mlade ljude i vratimo neke koji su otišli„, naglasio je Krkobabić.

Potpredsednik Odbora za selo SANU prof. dr Milovan M. Mitrović, koji je takođe prisustvovao sastanku, je u svoje ime i u ime predsednika akademika Dragana Škorića dao punu podršku inicijativi oživljavanja zadrugarstva i potvrdio aktivno učešće svih članova Odbora SANU u ovom tako važnom projektu oživljavanja srpskog sela.

Beta.rs