Zbog zastarelosti slučaja Alekse Jankovića (14), koji je zbog vršnjačkog nasilja 2011. izvršio samoubistvo, niko ne može disciplinski da odgovara iako je utvrđen niz propusta zaposlenih u školi, piše Blic.

Dragana Janković, majka dečaka, izjavila je za beogradski list da su propusti u radu Osnovne škole „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu utvrđeni tek nakon što su se u decembru prošle godine obratili Aleksandru Vučiću, tadašnjem predsedniku Vlade Srbije.

„Tek nakon više od šest godina od smrti Alekse, početkom jula, dobili smo obaveštenje iz Ministarstva prosvete o izvršenoj nenajavljenoj inspekciji i reviziji slučaja u kojoj su potvrđeni naši navodi o zataškavanju slučaja i izbegavanju disciplinske odgovornosti zaposlenih u školi, gde se poimence navode osobe koje su zataškavale, kao i način zataškavanja“, rekla je ona za Blic.

Kako kaže, u pisanom odgovoru je navedeno da je „pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti zastareo“.

Nasilnicima petice iz vladanja

Troje nasilnika, od njih sedam koji su maltretirali Aleksu, presudom Višeg suda za maloletnike u Nišu pravosnažno su osuđeni maksimalnim kaznama – vaspitnim merama što podrazumeva pojačan nadzor Centra za socijalni rad.

Nasilnici su na kraju školske godine dobili petice iz vladanja, piše Blic.

List podseća da je škola osuđena za propuste u radu, a u dva odvojena postupka odgovorni za greške u radu osuđeni su na ukupno više od četiri miliona dinara kazne.

Blic / N1info