Procenjuje se da digitalnu valutu bitkoin u svetu koristi između dva i tri miliona ljudi. Narodna banka Srbije bitkoin ne prepoznaje kao valutu i ne možete ga kupiti u banci ili u menjačnici.

To je valuta kojom upravlja algoritam, iza koje ne stoji nijedna banka. Vrednost bitkoina, od nastanka 2009, kada je vredeo nekoliko centi, porasla je na preko hiljadu dolara. Međutim u poslednjih nekoliko dana došlo je velikih varijacija u njegovoj ceni, pa se desilo da vredi manje i za 30 odsto. Koliko te oscilacije utiču na onlajn trgovinu i koliko je bitkoin siguran, za Infobiz govori Aleksandar Matanović iz Bitkoin asocijacije Srbije.

Koliko nagla promena vrednosti bitkoina može da utiče trgovinu preko interneta?

– U principu, trgovcima ne prija da koriste valutu koja je malo nestabilnija, tako da većina trgovaca koji prihvate bitkoine, to radi preko posrednika, gde posrednik faktički njima fiksira cenu u dolarima u trenutku plaćanja, pa oni izbegnu taj rizik. Bitkoin više liči na akcije neke kompanije i mislim da je procenat neke ukupne trgovine koja ide preko bitkoina, dovoljno zanemarljiv da bi eventualan nagli skok ili pad cene bitkoina, potpuno bio neprimećen na nekom globalnom nivou, kada je u pitanju onlajn trgovina. S druge strane postoje oni koji hoće na toj dnevnoj trgovini da se obogate. Da kupe neke bitkoine, ubace ih na berzu i onda kupuju, prodaju, pokušavaju da hvataju te neke skokove i to je ono što nikakako ne bih preporučio neiskusnim trejderima.

Bitkoin

Mogu li se te oscilacije bitkoina „smiriti“ i na koji način?

– Regulativa bi pomogla, ali svakako ne dovoljno. Jednostavno, njegova priroda je takva da on nema osobine tradicionalnih valuta. Vremenom postaje stabilniji kako se povećava broj korisnika, ali kažem, zbog nedostatka tih alata koje centralne banke imaju, ne verujem da će on ikada dostići stabilnost stabilnih tradicionalnih valuta.

Dokle se stiglo sa zakonskim regulativama kada je u pitanju bitkoin?

– U poslednjih par meseci dosta toga se pozitivnog desilo. U Japanu je faktički prihvaćen kao legalno sredstvo plaćanja, radi se na setu knjigovodstvenih standarda, koji bi regulisali kako se vode knjige prilikom plaćanja bitkoina. U Evropskoj uniji postoje neke inicijative da se to podigne na viši nivo. U Americi su, na primer, malo problematični zakoni i oni su generalno vrlo strogi zbog straha od terorizma, pranja novca i slično.

Izvor: N1