Autonomaški dođoš Dinko Gruhonjić LOVAC NA NOVAC!

0
1513

Dinko Gruhonjić bivši predsednik Nezavisnog društvo novinara Vojvodine, zaposlen je pri Ministarstvu kulture i informisanja kao član komisije za dodelu sredstava iz budžeta RS za finansiranje elektronskih medija. Urednik je Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra koji finansira Rokfeler fondacija i predavač je na univerzitetu u Novom Sadu.

Sajt Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra

O vrsti novinarstva koje Dinko promoviše u Srbiji izlišno je pričati. Njegovi srbomrzački i antidržavni ispadi u kojima Srbe označava „genetskim škartom“, kojima su „noge sve kraće, a pogledi sve tuplji“, čija deca po Novom Sadu bacaju petarde i tako se uvežbavaju i pripremaju za neke buduće genocidne aktivnosti, dok je Srbija zemlja u kojoj se „žeđ za krvlju prosto valja ulicama, samo se traži – žrtva“, jer je Srbija „hronično obolela od raznih oblika nacionalizma, ksenofobije i šovinizma“.

Dinko je 18 godina bio predsednik opskurnog društva vojvođanskih novinara da bi potom štafetu predao svom pobratimu tuzlaku Nedimu Sejdinoviću. Kao predsednik komisije za dodelu sredstava elektronskim medijima pri Ministarstvu kulture i informisanja, Dinko je NDNV-u , tj sebi, dodelio prošle godine milion dinara, ali je Tasovac tu odluku poništio. Odluka tadašnjeg ministra Tasovca da mu uskrati ni manje ni više nego milionče je ražestila „nezavisnog“ „vojvođanskog“ dođoša Gruhonjića te je na skupu „podrži RTV“ najstrašnije izvređao zaposlene u tom mediju: «Da, drugarice i drugovi, dame i gospodo: RTV-om danas vlada ljudski i profesionalni šljam, najgori još od devedesetih naovamo!» Na čega ga je Tasovac podsetio da upravo on tj. Dinko predsedava komisijom koja na raspolaganju ima godišnji budžet od 76 miliona dinara.

„Komisija kojom je predsedavao Gruhonjić upravo je NDNV dodelila milion dinara za internet projekat ‘Novinari protiv diskriminacije.“– stoji u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

„Kroz razgovor sigurno bismo mogli da pronađemo odgovor na pitanje zašto je toliki novac dodeljen projektu koji predviđa trideset pet „istraživačkih i analitičkih tekstova“, pošto ne znamo novinara koji za tekst na internet portalu dobije skoro trideset hiljada dinara„, saopšteno je iz ministarstva.

Posle obračuna u medijima ministra Tasovca i Dinka Gruhonjića, reagovao je Dinkov pobratim iz Tuzle Nedim Sejdinović, smatrajući kako je neprimereno da ministar Tasovac obznanjuje to da je Dinko član komisije ili predsedavajući iste, koja dodeljuje novce za elektronske medije.

Dinko Gruhonjić član komisije pri Ministarstvu kulture i informisanja

„Dinko Gruhonjić je u saopštenju Ministarstva pomenut tačno dva puta, jednom kao član, a drugi put kao predsednik Komisije. Izjava Nedima Sejdinovića da je „takav čin neprimeren, nekulturan i da nije u skladu sa zakonom“ je čudna. Imena svih članova komisija se nalaze na sajtu ministarstva i ne vidimo šta je loše u transparentnosti koje se držimo tokom čitavog našeg mandata.“- saopštilo je Ministarstvo.

Dinkova opsesija RTV-om je počela onog momenta kada je njegov upliv na tu televiziju izgubio na značaju posle promene vlasti u Vojvodini. To je ujedno značilo i gubitak sredstava koje je ostvarivao zahvaljujući svojim ljudima koje je tokom prethodne vlasti nagurao u taj medij.

 

Vidovdan