Brankica Janković: Tokom Parade važno pokazati vladavinu prava!

0
367

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je danas tokom „Parade ponosa“ u Beogradu važno pokazati vladavinu prava i da ne treba da postoji nikakav problem.

„Ne mislim da više parada znači više prava za LGBT zajednicu, uvek mislim da ima mesta za unapredjenje ljudskih prava i sloboda za sve gradjane i gradjanke“, rekla je Brankica Janković za Radio-televiziju Srbije.

Ona je dodala da je unutrašnje pitanje LGBT zajednice to da li će organizovati dve ili više parada, navodeći da su parade svakako način da ta zajednica skrene pažnju na sebe.

Poverenica je rekla da neće moći da prisustvuje toj paradi zbog unapred prihvaćenih obaveza, ali da će prisustvovati predstavnici njene institucije.

U Beogradu će danas biti održana „Parada ponosa“ pod sloganom „Neka svi naši glasovi ore se“.

Prajd vikend, do 26. juna, u okviru kojeg je i Prajd šetnja, organizuju udruženja gradjana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar.

Organizatori su naveli da će današnja parada biti u formi protesta, kako bi ukazali da je LGBT zajednica i dalje marginalizovana i da su njeni pripadnici često žrtva nasilja.

Tradicionalni „Beograd Prajd“ biće održan 17. septembra.

beta.rs