Srpski basketaši ponovo šampioni sveta!

0
317

NANT -Muška 3×3 seniorska reprezentacija Srbije odbranila je titulu osvojenu u Kini oktobra 2016. godine. Ovoga puta zlato donose iz francuskog Nanta.

Reprezentacija Srbije koja je nastupala u sastavu: Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Marko Ždero, uz stručni štab koji su činili Goran Vojkić – selektor i Danilo Lukić – trener, osvojila je novu svetsku titulu.

Ovoga puta je možda put bio najteži do sada, s obzirom da su u „nok-aut“ fazi morali redom da pobede Sjedinjene Američke Države, domaćina Francusku i izuzetnu kvalitetnu Holandiju.

U četvrtfinalu je protivnik Srbije bila reprezentacija SAD koja je došla u izuzetnom sastavu – sa trojicom izuzetnih šutera. Srbija je pobedila rezultatom 17-14 u jednom izuzetno izjednačenom meču, gde su nijanse odlučivale pobednika.

Nešto, rezultatski, lakše je bilo protiv domaćina Francuske u polufinalu koje smo savladali rezultatom 22-11. Francuzi prosto nisu imali odgovor na šuteve za dva poena za koje smo bili izuzetno raspoloženi u ovom meču, a sami zbog agresivne odbrane Srbije nisu uspevali da poentiraju.

Finalni meč je bila zaista rovovska borba protiv izuzetno nezgodne i kvalitetne Holandije. Ekipe su se smenjivale u vođstvu najvećim delom meča, da bi na tri minuta do kraja Srbija došla do prednosti od četiri poena, što su Holanđani pokušavali da stignu do samog kraja. Meč je zaršen rezultatom 21-18.

Koliko je Srbija imala kvalitetnu ekipu govori i činjenica da su u najbolju ekipu prevenstva (sastavljenu od tri igrača) uvrštena dvojica naših reprezentativaca – Dejan Majstorović, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača prvenstva (MVP), i Dušan Domović Bulut.

Srpski basketaši: Nismo iznenađeni, da i na OI budemo prvi

„Nisam iznenađen uopšte jer smo mi zaista puno radili za ovo. Ljudi kada vide zlatnu medalju ne vide ono sve što je moralo da se uradi da bi došlo do nje na kraju. Mnogo pre Olimpijske odluke da 3h3 košarka postane zvaničan sport smo mi bili tu i nadam se da ćemo i posle prve olimpijade sa 3h3 košarkom biti tu gde smo i sada. Došli smo da tu i ostanemo“, rekao je Dušan Domović Bulut.

„Ovo je neverovatno velik uspeh za rerpezentaciju Srbije. Samo nas četvorica znamo koliko smo treninga, truda, znoja i svega ostalog uložili u Svetsko prvenstvo. Bukvalno od 15. januara nismo izašli iz sale. Zahvalio bih se ljudima koji su radili sa nama – Dukiju Ignjatovu, Peđi Kamasiju, Danilu Lukiću, takođe bih se zahvalio i ljudima iz Košarkaškog saveza koji su prepoznali kvalitet i da treba da ulože u nas – pre svega predsedniku Daniloviću, potpredsedniku Rakočeviću i Vladimiru Kuzmanoviću. Hvala Goranu Vojkiću koji je konstantno sa nama na svim reprezentativnim takmičenjima i koji nam je bukvalno desna ruka. Ne znam šta bih još rekao i dodao osim da sam presrećan i da jedva čekamo da se vratimo u Srbiju i podelimo radost sa najbližima“, naglasio je Marko Ždero.

„Odigrali smo jako dobro ceo turnir i pobedili u svih sedam utakmica. Nije bilo lako – u grupi smo poslednju utakmicu igrali protiv Portorika bukvalno za prolazak u dalju fazu takmičenja. Odigrali smo sjajno do kraja i trijumfovali na celom turniru. Odigrali smo danas perfektno u odbrani – agresivno i bez greške i potpuno smo zasluženo osvojili i odbranili titulu svetskog prvaka“, dodao je Dejan Majstorović.

Bronzanu medalju u muškoj konkurenciji osvojili su domaćini Francuzi, koji su u borbi za treće mesto savladali Sloveniju rezultatom 18-17.

U ženskoj konkurenciji prvakinje sveta su Ruskinje, koje su u finalu savladale Mađarsku rezultatom 19-12. Treće mesto je osvojila reprezentacija Ukrajine koja je rezultatom 15-13 bila bolja od Holanđanki.

Naša muška reprezentacija se danas seli u francuski grad Poatije gde će se pridružiti ženskoj seniorskoj 3×3 reprezentaciji u kvalifikacijama za 2017 FIBA Evro Kup (Evropsko prvenstvo).

Na žalost, za Beograd će se vratiti Marko Savić koji je već prvog dana takmičenja u Nantu doživeo povredu desne noge, ali je uprkos ozbiljnoj povredi igrao za ekipu do kraja takmičenja na najvišem mogućem nivou. Umesto Savića za reprezentaciju Srbije će u kvalifikacijama nastupati Aleksandar Ratkov koji nastupa za ekipu Liman koja takođe niže uspehe na FIBA 3×3 klupskoj sceni.

rtv.rs