Mogerini: Zapadni Balkan jedan od glavnih prioriteta EU

0
1088

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne odnose Federika Mogerini istakla je da će u narednom razdoblju Zapadni Balkan biti, odmah posle pitanja odbrane i bezbednosti, težišna tema njenih aktivnosti.

Mogerini je navela da budućnost Evropske unije posle najavljenog izlaska Velike Britanije nije da ostane sa 27 članica, već da će svakako biti prijema novih država.

„Na Zapadnom Balkanu raspolažemo sa ogromnim mogućnostima uticaja koje ne koristimo u punoj meri“, rekla je Mogerini u završnoj reči na godišnjoj konferenciji Instituta EU za bezbednosne studije. Taj institut savetuje Viskog predstavnika Evropske unije za spoljne odnose.

Mogerini je, kako su učesnici skupa preneli novinskoj agenciji Beta, ocenila da na Zapadnom Balkanu postoji poverenje stanovništva u Evropsku uniju kao i opredeljnost vlasti da rade na prijemu u Uniju.

Ona je navela da se „od EU očekuje da pokaže da li je posvećena i ozbiljna“ u svojim obećanjima da će države Zapadnog Balkana biti primljene u Uniju.

„Moj prioritet tokom narednih 12 do 18 meseci biće Zapadni Balkan, odmah nakon pitanja evropske odbrane i bezbednosti“, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU dodala je da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dotle dovedeni da njihovo približavanje Uniji bude nepovratno.

„Ako mi ne budemo radili na tome, radiće drugi“, upozorila je Mogerini.

Prethodno je svih pet učesnika panela sastavljenog od stručnjaka iz raznih delova Evrope na pitanje moderatora skupa šta treba da bude prioritet u spoljnim odnosima EU, odgovorilo da to treba da bude priključenje zemalja Zapadnog Balkana.

Ukazali su na mogućnost pogoršanja među državama i etničkim zajednicima u regionu i većeg uticaja Rusije.

Bili su jednodušni da na Zapadnom Balkanu, za razliku od mnogih drugih pitanja, EU ima najbolje mogućnosti da deluje kao snaga stabilizacije i jačanja bezbednosti u međunarodnim odnosima.

Izvor: Tanjug