INTERVJU: ALEKSANDAR ĐURĐEV, SRPSKA LIGA

0
406

„Stop prodaji zemlje strancima!“ – moto je velike internet kampanje koju je Srpska liga (SL) pokrenula s ciljem da upozori građane i javnost Srbije sa kakvim bi se sve katastrofalnim posledicama Srbija suočila ukoliko bi, od 1. septembra, bila omogućena prodaja najplodnijih srpskih oranica strancima, kako to predviđa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je prihvatila vlada Borisa Tadića.

Koja je najveća opasnost koja leži u eventualnojprimeni ovog dela SSP-a – pitali smo predsednika SL Aleksandra Đurđeva.

– Zbog loše ispregovaranog Sporazuma mogli bismo da izgubimo najbolje poljoprivredno zemljište i predamo ga u ruke strancima, jer smo se olako obavezali da od 1. septembra omogućimo svim državljanima zemalja članica EU da, pod istim uslovima kao i naši građani, kupuju oranice i postanu njihovi vlasnici. Susedna Rumunija je, na primer, na taj način trajno izgubila 600.000 hektara najkvalitetnijeg zemljišta – kaže Đurđev.

Može li Srbija da odloži primenu Sporazuma i početak prodaje zemlje strancima?

– Jedino rešenje je da Srbija, po ugledu na neke članice Evropske unije (EU), poput Mađarske i Poljske, traži produžetak važenja zabrane prodaje obradivog zemljišta strancima radi zaštite domaćih poljoprivrednika. Predlažemo da se strancima koji žele da kupe zemljište u Srbiji postavi dodatni uslov, da imaju barem 12 godina prijavljenog boravka u našoj zemlji, kao i da se taj period računa tek od datuma eventualnog pristupanja Srbije Evropskoj uniji, odnosno najranije od 2022. godine, kada naša zemlja, prema najoptimističnijim najavama, može da postane članica EU, što bi značilo da pre 2034. stranci ne bi mogli da kupuju naše zemljište. Uostalom, i u prošlogodišnjem ekspozeu premijera Vučića, najavljena je takva mogućnost i zato bi Ministarstvo poljoprivrede moralo što pre, već do kraja maja, dapokrene pravnu proceduru u tom pravcu.

Vaša stranka podržava stav većine narodnih poslanika i ministra zdravlja da je preuranjeno da se u Srbiji usvoji mogućnost surogat-materinstva.

– Smatramo da bi proširenje porodice putem surogat-materinstva, značilo narušavanje prirodnog toka stvari, ali bi se otvorila i velika mogućnost zloupotrebe jednog ovakvog instituta.Naravno da smo svesni da se povećava procenat neplodnih roditelja, ali se to u velikoj meri može preduprediti saniranjem glavnih uzroka koji dovode do neplodnosti. Država mora da obezbedi dodatna budžetska sredstva radi finansiranja vantelesne oplodnje za što više parova koji prirodnim putem ne mogu da dođu do sopstvenog potomstva.

Izričito ste se protivili uvođenju priručnika o seksualnom obrazovanju dece?

Više nego nakaradnim priručnikom o seksualnomobrazovanju mladih bilo je predviđeno toliko spornihpreporuka da ih je prosto nepristojno sve i pomenuti. Takođe, struka nije konsultovana oko pravljenja ovih priručnika, već je sve prepušteno samoprozvanim ekspertima. Srpska liga podržava odluku Ministarstva prosvete da u potpunosti povuče obrazovni paket lobističke el-dži-bi-ti NVO „Incest trauma centar“ na temu seksualnog nasilja nad decom, zbog neprimerenog sadržaja. Pozitivno je što je ministar Šarčević doneo takvu odluku, ali i pitamo – zar je premijer Vučić morao da interveniše da bi se neko setio da su ovi tzv. „obrazovni paketi“ neprimereni uzrastu dece i našim tradicionalnim vrednostima.

Kakvo je vaše mišljenje u vezi sa dešavanjima u Makedoniji?

U Makedoniji se desio klasičan pokušaj državnog udara, koji je na intervenciju naroda za sada sprečen. Zoran Zaev je zarad ličnih interesa hteo da prepusti Makedoniju Albancima. Pristankom na Tiransku platformu i njenim sprovođenjem Makedonija bi se raspala, a Albanci bi bili na korak od stvaranja Velike Albanije. Ono što najviše zabrinjava jeste reakcija nekih u Srbiji koji su neuspeh državnog udara doživeli lično i sa velikom tugom. Postavlja se pitanje da li su i oni onda deo te priče o Tiranskoj platformi. Verujem da naše bezbednosne službe prate situaciju i da ćemo biti u stanju da brzo reagujemo u slučaju neke eskalacije. Vučić je poslao jasnu poruku da smirivanjem tenzija jedino je
moguće doći do rešenja. Naravno, ovde treba uzeti i u obzir da li stranim faktorima ide u prilog da dođe do smirivanja situacije.

vojvodjanskenovine.rs