Zapad od „zapadnog Balkana“ pravi Purgatorijum pred vratima raja Evropske unije

0
305

SAM „RAJ“ SE U MEĐUVREMENU ZABARIKADIRAO, RAZVUKAO ŽICE I NE PRIMA NI ONE KOJI NISU GREŠNICI.

 

BILD zu OTS - Angelika Mlinar und Matthias Strolz prŠsentieren die klar pro-europŠische NEOS-Linie
BILD zu OTS – Angelika Mlinar und Matthias Strolz prŠsentieren die klar pro-europŠische NEOS-Linie

IZVORNO značenje reči Purgatorijum kod katolika je Čistilište. Doduše, naš narod, ne ulazeći u etimologiju, uglavnom to vezuje za probavu. Neka to svako tumači kako zna, nije ni bitno.
Bitno je da se od regiona Zapadnog Balkana pravi čistilište pred vratima raja – Evropske Unije. U međuvremenu raj se zabarikadirao, razvukao žice i ne prima unutra više nikoga, ni grešnike ni one druge.
Posle pedeset godina Tursku je napustila nada (a sada i želja) da će ući u EU, koja više ne zna šta će sa sobom, a kamoli sa problematičnim poludržavama iz regiona.
Po onome kako sada izgleda, iz perspektive ove EU, regionu je namenjena uloga tampon zone prema Bliskom Istoku. Nema sumnje – ako se ostvare turske pretnje – naredni imigrantski talas sleći će se ovde, što će uzrokovati veliku dodatnu nestabilnost.
Evropska Unija, sama nestabilna, održava svoju strukturu širenjem nestabilnosti putem koncentričnih polukrugova.
Što je dalje od Berlina i Brisela, to je veći nered. Uslov za nered je nepostojanje suverenih država, korumpiranih, zaduženih, obuhvaćenih ratom. Dozvoljena su sva sredstva.
Srbiji i zemljama u okruženju namenjena je uloga platforme za investicije u radnointenzivne grane prirede sa jeftinom radnom snagom. Ista ta radna snaga fali omatoreloj Evropi, samo što je ona tamo skupa, pogotovo kada se obračunaju sve beneficije i troškovi, uključujući školovanje i zdravstvo.
Naravno svaka zemlja, da bi privukla investicije, pogotovo kada nema svog kapitala, treba da koristi svoje komparativne prednosti, uključujući i jeftinu radnu snagu. Međutim, cenu faktora proizvodnje (rada, rente i kapitala) treba da reguliše tržište, zaštićeno uređenim zakonodavstvom.
Nažalost to nije slučaj Srbije i zemalja poput nje. Rad, pogotovo proizvodni, apsolutno je potcenjen u dilovima domaćih lopova i inostranih investitora-lešinara, zaštićenih od njihovih država i banaka. Renta je, po istom dilu, minimalna, a njeni izvori i resursi ubrzano se rasprodaju budzašto. Inostrani krediti koji ulaze u zemlju predmet su pljačke između zajmodavaca i pomenutih lopova u lancu.
Osim neposrednog, gramzivog, cilj ove lopovske manipulacije je potpuna desuverenizacija država upućenih na briselsku činovničku mangupariju, koja ne predstavlja nikakve evropske vrednosti, već njihovu negaciju.

fakti.org