Država izgubila tri miliona evra zbog sporazuma s firmom iz Emirata!

0
430
Tokom prethodne dve godine kompanija Al Rawafed Srbija, u većinskom vlasništvu firme iz Emirata, obrađivala je više od 3.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a da za korišćenje te zemlje do danas nije platila ni dinara.
Kako piše Insajder, da je to zemljište dato na korišćenje lokalnim poljoprivrednicima putem licitacija, država bi za dve godine prihodovala oko tri miliona evra.
Prema Ugovoru koji je s Al Rawafedom potpisan 2014, kompanija Al Rawafed Srbija dobila je na korišćenje 3.534 hektara državnih oranica u pogonu Karađorđevo, kojima je upravljala Vojna ustanova Morović. Zauzvrat, ugovoreno je da Al Rawafed isplaćuje VU Morović 20 odsto godišnjeg profita na tom zemljištu.
Posle višemesečnog insistiranja novinara Insajdera da im se dostave informacije o tome koliko na osnovu ugovorenog procenta Vojska zarađuje od posla s partnerima iz UAE, ministar odbrane Zoran Đorđević je tek nedavno rekao da Al Rawafed za sada nije uplatila nikakvu naknadu za korišćenje državne zemlje.
U vreme kada je sklopljen ugovor s Al Rawafedom, oko tog zemljišta sporile su se Vojna ustanova Morović, odnosno Ministarstvo odbrane, i Opština Bačka Palanka. Pozivajući se na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, predstavnici bivše vlasti Opštine Bačka Palanka su zahtevali da se parcele pogona Karađorđevo vrate u nadležnost Opštine i prema zakonu izdaju putem licitacija. Isti stav tada su zauzeli i Pokrajinska vlada, Ministarstvo poljoprivrede i Državni revizor.
I pored toga, do 2014. ovo državno zemljište je besplatno koristila Vojna ustanova Morović, ali i firme s kojima je suprotno zakonu sklapala ugovore o podzakupu. Nakon toga, zemlja je ustupljena većinski privatnoj kompaniji Al Rawafed Srbija, koja je za sada takođe koristi bez plaćanja naknade.