Hiljade džihadista stiže na Balkan, prete terorističkim napadima!

0
243

Hiljade džihadista Islamske države krenuće posle raspada kalifata ka Balkanu i odatle organizovati krvave terorističke napade, tvrdi italijanski dnevni list „Republika“ pozivajući se na izvore iz zapadnih obaveštajnih službi.

isisPrema pisanju ovog rimskog dnevnika, teroristi ID dobili su zadatak da se, skriveni u izbegličkim kolonama, dokopaju Srbije, BiH i Makedonije i da se tamo povežu s lokalnim islamističkim grupama. Potom bi organizovali krvave napade, najpre na Balkanu, a zatim i u zemljama Evropske unije.
Svuda su „ćelije“

„Republika“ prenosi i da je, nakon ovog upozorenja, nivo bezbednosti u evropskim zemljama podignut na najviši nivo.

– Islamska država je pred raspadom i njeni lideri prelaze na novi, znatno krvaviji plan. Hiljade džihadista posle poraza na frontu već je dobilo naređenje da se infiltrira u izbegličke kolone i da krene ka Balkanu, gde će se povezati s lokalnim islamističkim grupama. Vođe ID smatraju da su države poput Srbije, Makedonije i BiH idealno mesto za stvaranje novih terorističkih ćelija jer tamo imaju već dovoljno aktivnih pristalica. Njihov zajednički zadatak bio bi da organizuju krvave napade, najpre na Balkanu, a zatim i u zemljama Evropske unije. Nakon ovog saznanja zapadnih obaveštajnih službi policije zemalja EU podigle su nivo bezbednosti na najviši nivo – piše „Republika“.

Srpski stručnjaci za terorizam, komentarišući saznanja zapadnih službi, kažu da će naša zemlja biti u velikom problemu ukoliko se ove slutnje ostvare.

Međunarodni stručnjak za terorizam Dževad Galijašević tvrdi da će dolazak boraca ID na Balkan samo produbiti ionako nestabilnu situaciju u regionu.

– Na Balkanu već postoji veliki broj terorističkih ćelija, u Sarajevu, Novom Pazaru, Preševu, Prištini, zapadnim delovima Makedonije, crnogorskom Sandžaku, Ulcinju i Baru… Sve one deluju i razvijaju se potpuno neometano. Masovan dolazak džihadista sa ratišta u Siriji samo će biti inicijalna kapisla za njihov dalji razvitak. Ekstremni islamistički pokreti na Balkanu već imaju dovoljna broj pristalica i sasvim solidnu infrastrukturu. Zbog toga ideja da ID, posle poraza u Siriji i Iraku, nastavi delovanje upravo u ovom delu Evrope deluje potpuno logično – kaže Galijašević, i objašnjava kako bi to moglo da izgleda na terenu:

– Napadi bi se planirali i realizovali u ćelijama na Balkanu, a prva meta bili bi veliki gradovi u regionu, među njima i Beograd. Tek posle bi se iz ovih centara regrutovali potencijalni napadači u zapadnoevropskim metropolama. Bezbednosne službe u Srbiji sve ovo moraju da shvate maksimalno ozbiljno kako ne bismo imali krvoproliće usred Balkana – smatra Galijašević.
Nesmetano rade

S njim je saglasan i stručnjak za bezbednost Darko Trifunović, koji tvrdi da su džihadisti na Balkanu već toliko jaki da im policija ne može ništa.

– Njihovih kampova i baza ima na desetine širom Balkana. Oni su okupili svoje ljude i treniraju po fiskulturnim salama u školama, idu na „pejntbol“, imaju lovačka udruženja kako bi išli u lov, pa čak i vežbaju u streljanama. Tokom ove i sledeće godine planiraju ozbiljne napade širom Evrope i zato me nimalo ne čudi scenario o kom je pisala „Republika“. Ako obratite pažnju na migrante koji dolaze u Srbiju poslednjih meseci, primetićete da tu nema ni žena ni dece. Tu su samo ratno sposobni momci sa ozbiljnim borbenim iskustvom – objasnio je Trifunović.
Mijalkovski: Za sve je kriva EU

Profesor na Fakultetu bezbednosti i stručnjak za terorizam Milan Mijalkovski tvrdi da Evropska unija dopušta džihadistima da dođu do Srbije.

– Da je Evropa toliko čvrsto zatvorila granice, kako to piše rimska „Republika“, u Srbiju ne bi mogao nijedan džihadista da uđe, a kamoli da planira napade. Obaveštajne službe svake države članice EU jako dobro znaju ko su i kako izgledaju članovi ID i dužni su da ih zaustave na samom ulasku u Grčku ili Bugarsku, pošto su te države prve na toj takozvanoj migrantskoj ruti. Međutim, to ne rade i za to verovatno postoji neki jak razlog – kaže Mijalkovski.
U Beogradu vrbuju Rome

Prema rečima Darka Trifunovića, čak i u samom Beogradu već tajno deluje zabrinjavajuće veliki broj džihadista.

– Predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović kuka po celom svetu jer je taj narod na najvećem udaru džihadista. Konstantno ih prevode u radikalan islam u zamenu za beg iz nemaštine. Tu leži najveća opasnost – upozorava Trifunović.

Izvor: Informer