Srpska liga (SL): Supružnicima političara nije mesto u politici!

0
476

Beograd, 21.3.2017 – Nemam ništa protiv ozbiljnog i direktnog učešća žena u politici, šta više, zagovaram ga, ali sam protiv politike u kojoj se i bračni drugovi političara ili političarki upliću u javni i politički život – izjavio je predsednik Srpske lige (SL) Aleksandar Đurđev povodom pres konferencije supruge Vuka Jeremića na kojoj se ona žalila na optužbe koje su, na njen račun, stigle iz vrha najjače stranke i činjenice da je gospođa Jeremić odbila izvinjenje premijera Aleksandra Vučića.

aleksandar-durdev-1459417971-876201-640x432– Ako ulazite u političku arenu, onda morate i da naučite da primate udarce, ali g-đa Jeremić je o tome trebalo da razmišlja pre nego što se vrlo direktno uključila u predsedničku kampanju svoga muža. Usput, nisam čuo Jeremićevu suprugu da se nešto mnogo potresla kada je, iz štaba njenog muža, targetovana Vučićeva porodica. Moj stav je da bi, ako se žena bavi politikom, onda bi muž trebalo da pere sudove i, obrnuto, ako je muž u politici, onda žena treba da čuva decu i kuću – rekao je Đurđev, podsećajući da su Slobodanu Miloševiću i Vuku Draškoviću političkih preambiciozne žene došle političke „glave“.

Imamo i primer dinastije Klinton – podseća Đurđev – u kojoj se, na kraju, nije znalo ni ko pije ni ko plaća, ni ko kosi ni ko vodu nosi, ni dokle je Hilari predsednikova supruga, ni kada je Bil muž državne sekretarke.

– Ali, imamo i pozitivne primere, poput nemačke kancelarke Merkel, čiji je muž, iako doktor nauka, u dubokoj senci svoje žene i ne pada mu na pamet da se bavi i politikom, ili primer britanske kraljevske porodice, u kojoj je princ Filip samo muž kraljice Elizabete. Kod nas su sadašnji premijer Vučić i nekadašnji premijer Koštunica primeri državnika koji su umeli jasno da razdvoje ono što protokol nalaže od onoga što bi bilo nešto drugo, tako da njihove supruge nisu bile politički aktivne – objasnio je Đurđev, pozivajući još jednom Jeremiće da, prihvate izvinjenje koje je Aleksandar Vučić dao u ime svoje stranke, i da tako daju svoj doprinos u okretanju novog lista u srpskoj politici.