Đurđev: Premijer je uvažio naš predlog da se zemlja ne prodaje strancima!

0
308

Do apsolutne prodaje srpskog poljoprivrednog zemljišta strancima izgleda da, ipak, neće doći, čime će biti zaštićeni interesi srpskih poljoprivrednika, ali i srpski nacionalni i državni interesi – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, posle najave ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će, usklađivanjem domaćih propisa, biti ograničena liberalizacija prodaje zemljišta u Srbiji.

– Čini nam se da je premijer uvažio predloge koje smo, kroz višemesečnu kampanju „Stop prodaji zemlje strancima!“ i „Rađaj decu, uzmi zemlju!“ i pokrenutu peticiju koju su građani uveliko počeli da potpisuju, slali mi iz Srpske lige i pojedinih udruženja poljoprivrednika, pozivajući se na pozitivne primere Mađarske i Poljske koje su, iako članice EU, odložile prodaju zemlje stranim državljanima – rekao je Đurđev.

Prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. godine, tadašnja vlast Borisa Tadića i Vuka Jeremića se obavezala da će od 1. septembra 2017. u potpunosti omogućiti da i strani državljani mogu postati vlasnici zemljišta u Srbiji. Sada su, dodaje Đurđev, i aktuelni državni organi uvideli svu pogubnost tog potpisa Tadićeve vlade u kojoj je Vuk Jeremić bio perjanica u kooperaciji sa strancima koji je trebalo da ojade naše poljoprivredno zemljište, a na šta smo mi iz Srpske lige, svih ovih godina, ukazivali.

– Ne sme da se zaboravi da je tada zaštitnik građana Srbije bio sadašnji kandidat za predsednika Saša Janković koji je ćutao, „pravio se lud“ na stvarne probleme građana Srbije stavljajući svima nama do znanja da je jedino naše pravo da nemamo nikava prava. Kada su srpski poljoprivrednici podigli glas i tražili zaštitu od zaštitnika građana, on je kao Bora Todorović u „Balkan ekspresu“, žurio tetki da odnese lek – zaključuje Đurđev.

vestisrbija.rs