Srbija ulazi u ODKB?

0
433

Vojnici iz Srbije prvi put će učestvovati na vežbi Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), bezbednosnog saveza koji predvodi Rusija, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane, prenosi Politika.

Predstavnici Srbije do sada su bili u statusu posmatrača, a u septembru će na vežbi „Neraskidivo bratstvo 2017“ koja će se održati u Kazahstanu aktivno učestvovati pripadnici Vojske Srbije.

Osim toga, u planu je da se na jesen u Beogradu održi Omladinski forum uz učešće studenata i predavača iz država ODKB-a i Srbije. Štaviše, predviđeno je da predavanje održi generalni sekretar ODKB-a.Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova planiraju da se aktivno uključe u realizaciju vežbe „Neraskidivo bratstvo 2017“ koja se planirana u Kazahstanu za septembar ove godine, čime bi bio podignut nivo učešća sa posmatrača na aktivnog učesnika, angažujući na vežbi snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Očekujemo nastavak usaglašavanja učešća, scenario vežbe, strukturu i sastav učesnika i druge detalje neophodne za planiranje i pripremu učešća na nacionalnom nivou. Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su tokom 2016. godine učestvovali na vežbama ODKB „Neraskidivo bratstvo 2016“ i „Sadejstvo 2016“ u svojstvu posmatrača – navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja novinara.Inače, organizacija zajedničkih vežbi na teritoriji Srbije nije moguća zbog normativnih regulativa koje ograničavaju angažovanje sastava ODKB van granica država članica.
Omladinski forum

Na predlog predstavnika ODKB-a, u oktobru ove godine u Beogradu će biti organizovan Omladinski forum na temu „Aktuelni problemi obezbeđenja evroazijske bezbednosti“ u kome bi učestvovalo oko 50 studenata iz država članica ODKB-a i izvestan broj studenata i kadeta iz Srbije.

Pored predviđenih predavača iz institucija i država članica ODKB, planirano je da na forumu učestvuje i veći broj relevantnih predavača eksperta iz Srbije. Forum se organizuje prvi put, a ideja je potekla od Sekretarijata ODKB-a, u cilju zbližavanja mladih. Planirano je da forumu prisustvuje oko 50 studenata sa državnih fakulteta i među njima verovatno kadeti sa vojnih akademija i Akademije Ministarstva za vanredne situacije iz Ruske Federacije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Tadžikistana. Forum bi trajao dva do tri dana, u terminu oko 20. oktobra, kako bi studenti mogli da prisustvuju obeležavanju godišnjice oslobođenja Beograda. Planirano je da se kao predavači na plenarnom zasedanju angažuju generalni sekretar ODKB-a, ambasadori iz zemalja članica ODKB-a u Beogradu, pojedini deputati iz zemalja članica ODKB koji imaju zvanja doktora nauka, ministar odbrane Srbije i pripadnici Ministarstva odbrane Srbije, predavači sa Univerziteta u Beogradu, poslanici Narodne skupštine Srbije i drugi – navodi se u dopisu Ministarstva odbrane.

Saradnja policijskih struktura

Što se tiče saradnje Srbije i ODKB-a na policijskom nivou, očekuje se nastavak usaglašavanja učešća predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na aktivnostima u oblasti suzbijanja narkotika.

Za sada se ne razmatra učešće na vežbama već obuka i obrazovanje u Sibirskom institutu za obuku kadrova za borbu protiv narkotika – navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane.

Plan saradnje Srbije i ODKB-a za ovu godinu će, nakon usaglašavanja, najverovatnije biti proširen sa još nekoliko aktivnosti, i to u oblasti sajber-bezbednosti i trgovine ljudima, napominje se u dopisu Ministarstva odbrane.

Politika