Goran Milenković: BORBA ZA OČUVANjE ZEMLjIŠNOG FONDA REPUBLIKE SRBIJE!

0
447

Najveći kapital bilo kog naroda na svetu je nacionalno vlasništvo nad zemljom. Svaki pokušaj otuđenja i krčmljenja toga blaga predstavlja udar na identitet naroda i suverenitet njegove države.

Mi, Srbi, smo svoju zemlju nasledili od svojih časnih predaka. Naša očevina, naša dedovina, naša stečevina je deo našeg nacionalnog bića i identiteta, garant našeg opstanka i svedočanstvo našeg višemilenijumskog postojanja.

Kroz istoriju su se naši preci uvek borili za slobodu i svoj posed, njivu, šumu, pašnjak, okućnicu i ognjište, nesebično dajući živote da bi sačuvali svoju teritoriju i narednim generacijama ostavili nešto što će ti novi naraštaji preneti svojim potomcima – vlasništvo nad zemljom. To je bila i jeste formula postojanja i opstojanja naroda.

S obzirom na činjenicu da se srpski narod u svim srpskim zemljama, ne svojom krivicom, ponovo suočava sa pretnjama sopstvenoj opstanku – tim pre, danas ne smemo da zaboravimo zavet da se zemlja ne prodaje, već se prenosi i nasleđuje.

Ako ne znamo i nismo svesni sa kakvim bogatstvom raspolažemo, moramo da ukažemo našoj državi da prodajom zemlje (pro)dajemo i svoju državu, deo po deo, gubeći svoju nacionalnu samosvojnost i suverenitet. Ni po koju cenu nećemo da damo, predamo ili rasprodamo ono što je naše i u bescenje raskrčmimo ono što su naši preci sticali i posedovali vekovima.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), 2008. godine, tadašnja vlast se obavezala da ćemo, od 1. septembra ove godine, dozvoliti strancima da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, pod istim uslovima kao što to mogu učiniti i naši građani.

To nikako ne smemo da dopustimo!

deca_zermlja

Po svaku cenu moramo da zaustavimo – da stopiramo ili odložimo – primenu ove odredbe i uradimo sve što je u našoj moći, da ne bismo izgubili srpsku imovinu, a time i svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

Država pod hitno mora da zna koliko ona ima udela u vlasništvu nad zemljom, koliko se zemljišta koristi, a koliko se daje u zakup, ali i da da pozove sve građane ove države, vlasnike zemlje, kako bi im uručila rešenje o vlasništvu.

Svaki odgovoran Srbin mora da se odazove ovom apelu i da potvrdi svoje vlasništvo nad zemljom kako bismo svi imali dokaz da smo vlasnici svog poseda. Moramo da se ugledamo na druge zemlje, poput Mađarske i Poljske, koje su tražile produžetak važenja zabrane prodaje obradivog zemljišta strancima radi zaštite domaćih poljoprivrednika, kako ne bismo prošli kao susedna Rumunija koja je ostala bez 800.000 hektara najboljeg zemljišta!

Bez zemljišta nemamo ni zemlje ni zavičaja, ni krštenice, ni prava na državljanstvo, i ne možemo da se izjasnimo kao nacija! Oduvek smo bili slobodni vlasnici zemlje i takvi moramo i nadalje da ostanemo!

Sestro Srpkinjo, brate Srbine! Vašim potpisom na ovu peticiju zahtevate od Narodne skupštine Srbije koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da privremeno odloži primenu članova koji se odnose na prodaju zemljišta strancima.

Goran Milenković, generalni sekretar SRPSKE LIGE

photo_2017-03-09_10-20-47

vojvodjanskenovine.rs