Srbija četvrta najsiromašnija zemlja u Evropi!

0
434

Portal “HowAfrica” objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno, država u kojima se živi gore i od afričkog proseka, po kojem je Srbija na četvrtom mestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

Autori teksta upozorili su kako je za sve kriva recesija u koju je Evropa ušla još krajem 2008. godine, a čije su posledice osetile brojne zemlje starog kontinenta, prenosi Blic.

Ovako izgleda lista, sastavljena prema bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku u 2015. godini, a vrednosti su izražene u američkim dolarima:

Na 10. mestu je Rumunija sa 18.635 dolara: gotovo 44 odsto stanovništva živi u u ruralnim predelima, a tamo vlada siromaštvo. Na 9. mestu je Rusija sa 18.408 dolara: pravi primer nejednakosti. Dok nekolicina uživa u bogatstvu, milioni se guše u siromaštvu.

Hrvatska je osma sa 18.314 dolara: zastrašujući je konstantni porast onih, koji žive ispod praga siromaštva. Na 7. mestu je Belorusija sa 15.633 dolara: iako je u poslednje vreme zaustavljen dalji pad životnog standarda, još se teško živi. Šesto mesto zauzima Bugarska sa 14.870 dolara: ne smatra se samo jednom od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, već i celokupnog Balkana.

Jedna od bivših jugoslovenskih republika, Crna Gora je na petom mestu sa 11.800 dolara: iako se njihova primanja praktično zasnivaju na uslužnim delatnostima, Crna Gora u poslednje vreme čak beleži i lagani rast. Dok je u 2003. godini onih, koji žive ispod praga siromaštva bilo oko 12,2 odsto, u 2010. godini taj procenat je pao na 6,6 odsto.

Srbija je na 4. mestu liste evropskih zemalja u kojima se živi gore i od afričkog proseka, sa bruto domaćim proizvodom po stanovniku od 11.553 dolara. Obrazloženje je da su korupcija i loša infrastruktura rak rana Srbije. Gotovo 1,3 miliona Srba živi u siromaštvu, ili jedva spajaju kraj s krajem, navedeno je na ovom portalu.

Slede, Makedonija, na trećem mestu najsiromašnijih zemalja u Evropi sa 10.718 dolara: kao i u Rumuniji, i u Makedoniji je velik udeo stanovništva koji živi u ruralnim područjima. Dve trećine stanovništva koji žive na selu su siromašni. Na drugom mestu je Albanija sa 9.903 dolara: zastarela i neefikasna infrastruktura najviše koče Albaniju u privlačenju stranih investicija. Na prvom mestu najsiromašnijih u Evropi je Bosna i Hercegovina sa 8.590 dolara: iako imaju veoma žestoku konkurenciju u okruženju, autori liste ističu kako je siromaštvo u Bosni i Hercegovini (čak i ako se uporedi s komšijskim zemljama) zastrašujuće.

ekonomski.net