Srđan Tasić: Zemlju im ne damo!

0
732

Zbog loše ispregovaranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) preti nam opasnost da izgubimo najbolje poljoprivredno zemljište i predamo ga u ruke strancima, jer smo se olako obavezali da od 1. septembra ove godine omogućimo svim državljanima zemalja članica EU da, pod istim uslovima kao i naši građani, kupuju oranice i postanu njuhovi vlasnici – upozorava Srđan Tasić, član predsedništva Srpske lige.

Podsećajući da su taj sporazum potpisali današnji pokrovitelji predsedničkih kandidata Saše Jankovića i Vuka Jeremića, Tadić, Đelić i ostala kvazidemokratska i lažnoevropska politička ekipa.

Jedino rešenje je da Srbija, po ugledu na neke članice Evropske unije (EU), poput Mađarske i Poljske, traži produžetak važenja zabrane prodaje obradivog zemljišta strancima radi zaštite domaćih poljoprivrednika – kaže Tasić i dodaje da je neophodno uskladiti te zahteve sa SSP-om kako, istovremeno, ne bismo i izgubili zemlju i bili kažnjeni za nepoštovanje dogovora.

Drugi problem je što još uvek ne znamo kada ćemo postati članica EU, a bićemo primorani da poštujemo sve što je prethodno potpisano i što predviđa SSP – ističe Tasić i pojašnjava da u svetu vlada pravi rat za preuzimanje poljoprivrednog zemljišta i da je Srbija posebno ugrožena zbog pada cene nepokretnosti, siromaštva i obaveze koja se tiče prometa zemljišta koju imamo kao država u procesu pridruživanja EU. Svi ovi razlozi su nam dodatno upozorenje da, ni po koju cenu, ne smemo dozvoliti prodaju pradedovske zemlje strancima u bescenje, kao što se desilo u susednoj Rumuniji koja je ostala bez 800.000 hektara zemljišta – zaključuje Srđan Tasić.

vojvodjanskenovine.rs