ZAŠTO SE I DALjE IGNORIŠE IZJAVA PREMIJERA IZRAELA da su Srbi i Jevreji najstariji narodi!?

0
1417

Pre godinu dana, premijer Izraela Benjamin Netanijahu je izneo tvrdnju o srpskom narodu, koja potpuno odstupa od zvanične istorije – vidi: IZRAELSKI PREMIJER:“Srbi i Jevreji su prijatelji hiljadama godina, još od Starog Rima!“

Netanijahu je u decembru prošle godine ugostio premijera Srbije Aleksandra Vučića i tom prilikom izjavio:

– Čast mi je da vas ugostim ovde u Izraelu gospodine Vučiću. Prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda seže hiljadama godina unazad, još iz doba Rimske republike. U modernom dobu, naši narodi su bili ujedinjeni u zajedničkoj borbi i patnji tokom užasnih godina Drugog svetskog rata.

Srpski Jevreji su takođe igrali bitnu ulogu u ponovnom rađanju jevrejske nacije. Jedan od pionira modernog cionizma bio je rabin Judal Kalaj iz Srbije – rekao je premijer Izraela.

Najzanimljivije u njegovoj izjavi ovde je da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina i da se poznaju još od vremena Starog Rima. Konkretno, Netanijahu pominje baš vreme Rimske republike koja je trajala od 509. do 27. godine pre nove ere.

Izjava premijera Izraela ruši teoriju o doseljavanju Slovena sa Karpata u 7. veku i uklapa se u tvrdnje predstavnika srpske autohtone istorijske škole koju je pre oko vek i po predvodio istoričar Miloš Milojević.

Zvanična srpska istorija, koju uče deca u školama u Srbiji, prihvata teoriju Bečko-berlinske (ili takozvane nordijske) istorijske škole – da su Sloveni doselili na Balkan u 7. veku i potisnuli starosedeoce, koji su netragom nestali. Moguće je da u Izraelu postoji drugačiji pristup istoriji i da se tvrdnje nemačkih istoričara uzimaju sa apsolutnom rezervom.

U tom kontekstu, iako nismo upoznati sa izraelskim prosvetnim planom i programom, moguće je da u toj zemlji postoji potpuno drugačiji pogled na istoriju u odnosu na evropski pristup koji je mahom prihvatio teorije nemačkih istoričara.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se posle godinu dana i dalje ćuti o tvrdnjama izraelskog premijera? Zašto se niko od naših istoričara nije odlučio na istraživanje po ovom pitanju? Šta otkrivaju jevrejski istorijski podaci?

srbin.info