Mađari kupili najskuplju kuću u Srbiji?

0
800

Subotica u četvrtak brujala zbog vesti da je u njihovom gradu prodata najvrednija nekretnina u našoj zemlji. Milionsku vilu, verovatno, kupio Mađarski nacionalni savet.

U javnosti se mogu čuti razne spekulacije ko bi mogao biti vlasnik papreno plaćene nekretnine, a komentari najčešće vode ka kući na Trgu žrtava fašizma u samom centru grada, koja bi uskoro trebalo da postane novo sedište Mađarskog nacionalnog saveta i Fondacije „Prosperitati“. Ovu informaciju, međutim, niko u četvrtak nije želeo zvanično da nam potvrdi. Ali ni da opovrgne. Izvesno je jedino da će krovno telo mađarske nacionalne manjine u Srbiji uskoro promeniti svoju adresu, a vrlo brzo će se saznati da li će ona zaista biti u najskupljoj kući u državi.
Ništa manje interesovanje nije izazvala ni informacija da je lane u Beogradu prodat stan za 5.290 evra po kvadratu. Najskuplji stan u Srbiji nalazi se u strogom centru prestonice, na Trgu republike. U Republičkom geodetskom zavodu ne žele da otkriju u kojoj je zgradi nekretnina, ali se u Registru prometa nepokretnosti vidi da je u pitanju potez između Knez Mihailove i Narodnog pozorišta, pa se može naslutiti da je u pitanju Čika Ljubina ulica. Navedeno je i da je stan od 132 kvadrata kupljen 5. septembra prošle godine. Istog dana, u toj zgradi prodate su još dve nekretnine, ali je cena bila mnogo povoljnija. Stan od 39 kvadrata plaćen je 85.000 evra, odnosno 2.180 evra po kvadratu. Za 86 kvadrata trećeg stana kupac je izdvojio 155.000 evra, što znači da ga je kvadratni metar koštao 1.800 evra.

REKORDERI

OSIM rekordera u Subotici, najbolju cenu postigli su vlasnici vila u centralnim gradskim opštinama u Beogradu, mada takvih transakcija lane nije bilo mnogo. Na Starom gradu su prodate četiri vile, a najviše je plaćena ona u jednoj od ulica u blizini Botaničke bašte. U januaru prošle godine kupac je za 154 kvadrata izdvojio 800.000 evra. Na Savskom vencu je prodato 10 vila, a najskuplja je koštala 680.000. Kupac je za taj novac dobio kuću od 75 kvadrata i 629 kvadrata zemljišta.

novosti.rs