Preminuo ruski diplomata, stalni predstavnik pri UN!

0
261

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin umro je u Njujorku dan pre svog 65. rođendana. Vest o tome se pojavila na sajtu Ministarstva spoljnih poslova RF. „Istaknuti ruski diplomata je preminuo na radnom mestu“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo ne navodi uzrok smrti. Associates Press piše, pozivajući se na Čurkinovog zamenika Vladimira Safronkova, da je ruski diplomata iznenada preminuo u Prezviterijanskoj bolnici, gde je prebačen iz svog radnog kabineta. New York Post se poziva na svoje izvore i piše o „problemima sa srcem“.

„Oni bi sutra napunio 65 godina. To je bio veliki diplomata. Nesvakidašnja, markantna ličnost. Izgubili smo bliskog čoveka“, napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku. Čurkinov prvi zamenik pri UN Petar Iljičev je istakao da je ambasador „ceo svoj život posvetio odbrani interesa Rusije, uvek na najisturenijim položajima i najtežim funkcijama“.

Na dužnosti stalnog predstavnika Vitalij Čurkin je bio od aprila 2006. godine. Čim je završio Moskovski državni univerzitet međunarodnih odnosa (MGIMO) 1972. godine započeo je diplomatsku karijeru u prevodilačkom odeljenju, gde je radio na pregovorima o ograničenju strateškog naoružanja (SALT 2) u Ženevi. Zatim je 1992. godine postavljen za zamenika šefa ruske diplomatije. Od 1994. do 1998. godine Čurkin je bio ambasador Ruske Federacije u Belgiji, a od 1998. do 2003. u Kanadi.

Виталиј Чуркин је познат по томе што је у УН свесрдно бранио интересе Србије и Републике Српске. Он је 2015. године у име Русије уложио вето у Савету безбедности УН на резолуцију Велике Британије у којој се тврдило да се у Сребреници догодио геноцид. Чуркин је тај документ окарактерисао као „исполитизиран и контрапродуктиван“, додавши да би он само појачао тензију у региону, и пре гласања је најавио да ће Русија бити против.

ruskarec.ru