NIKOLIĆ NE ODUSTAJE, želi mesto premijera! OTKRIVEN NOVI RAZLOG SUKOBA U SNS-u!

0
550

Aktuelni šef države Tomislav Nikolić rešen je da uđe u trku za drugi predsednički mandat ukoliko ne postigne dogovor sa Aleksandrom Vučićem, ali su u ovom trenutku male šanse da dođe do sporazuma dveju ključnih političkih ličnosti u zemlji.

Kako saznaju „Novosti“, sporazumni „paket“, bar što se tiče Nikolića, podrazumeva da on odustane od kandidature u zamenu za lidersku poziciju u SNS i mesto prvog čoveka Vlade. To je, navodno, otvoreno predočio i u pismu koje je prosledio Vučiću u utorak, ali ta opcija, prema našim informacijama, nije ni uzeta u razmatranje.

Susret Nikolića i Vučića, koji bi mogao da stavi tačku na tektonske političke poremećaja izazvane najavljenom, ali nepotvrđenom odlukom šefa države da će se opet kandidovati – nije ni na pomolu. Naime, komunikacija između premijera i aktuelnog predsednika prekinuta je odmah u sredu uveče, nakon proslave Dana državnosti i nezvanične informacije da Nikolić ulazi u izbornu bitku, i to mimo odluke vrha SNS i protiv Vučića.

Nikolićeva odluka da se ipak kandiduje, i to dan nakon što je poručivao da to neće učiniti bez podrške naprednjaka, iznenadila je sve u Nemanjinoj 11, uključujući i premijera. Jer, iako je Nikolić govorio da tek očekuje dogovor, stekao se utisak da je neki kompromis postignut i da se on neće direktno suprotstaviti Vučiću. Navodno, jedna od opcija je bila da Nikolić pokaže svoje nezadovoljstvo tako što neće Vučića otvoreno podržati u kampanji.

Međutim, samo dva sata posle kurtoaznog susreta Nikolića i Vučića u Predsedništvu Srbije, na prijemu povodom državnog praznika (na kojem se, inače, nije pojavio nijedan ministar) – objavljena je nezvanična vest da šef države ulazi u još jednu predsedničku trku. Gotovo sinhronizovano su na Nikolićevom tviter-nalogu osvanule slike sa prijema, sa simboličnom rečenicom iz njegovog govora – „Nema uzmicanja ni povlačenja“.

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović poručio je u četvrtak da je Vučić dao više nego fer ponudu Nikoliću i da iznad toga neće ići jer „nije trgovac u politici“.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak poručila je u četvrtak za „Novosti“ da „Nikolić očekuje da će sa Vučićem postići dogovor koji je u interesu Srbije i da ne želi nikakve podele“:

– Građani očekuju jedinstvo i slogu, i jednostrane odluke štete čitavoj Srbiji. Snaga poverenja građana Nikolića obavezuje da nastavi aktivno da učestvuje u izvršnoj vlasti. Svako drugo rešenje bilo bi loše pre svega za Vučića, a potom i za čitavu Srbiju.

Dok se čeka dogovor ili konačni razlaz dvojice do u četvrtak bliskih saradnika, odbori i funkcioneri SNS uveliko staju uz Vučića kao kandidata, a uoči današnje sednice Glavnog odbora.

Stranka je saopštila da je u četvrtak svih 185 opštinskih i gradskih odbora SNS jednoglasno odlučilo da podrži kandidaturu stranačkog lidera za predsednika i da mu daju „apsolutnu i bezrezervnu podršku“. Podršku je dao i Gradski odbor u Kragujevcu na sastanku kojem nije prisustvovao Radomir Nikolić.

Potpredsednica Vlade i funkcionerka SNS Zorana Mihajlović tvrdi da nema podela u stranci i poručuje:

– Svi odbori, osim možda onog u Kragujevcu, podržali su kandidaturu Vučića. On ne treba da odustane, niti da na bilo koji način pristane na trgovinu s Nikolićem.

Njen kolega, potpredsednik Miloš Vučević poručuje da u SNS nikad nije bilo veće jedinstvo i da su propali pokušaji interesno-tajkunsko-mafijaških centara koji žele da povrate svoju moć nad Srbijom.

Bezrezervnu podršku Vučiću u četvrtak je dao i potpredsednik SNS Milenko Jovanov.

Podršku Vučiću su još jednom potvrdili i koalicioni partneri SNS. Izvršni odbor SDPS Rasima Ljajića odlučio je da na predstojećim predsedničkim izborima podrži lidera naprednjaka, kao zajedničkog kandidata vladajuće koalicije.

Takvu odluku donelo je i Predsedništvo SPO, uz poruku da Vučić „otvara evropska, a ne ratna poglavlja“.

Za danas je zakazana sednica GO SNS, koja treba da potvrdi jednoglasnu odluku Predsedništva da Vučić bude kandidat za predsednika. Prema nekim informacijama, moguće je da on ne predsedava tim sastankom, ali članovi očekuju da im se obrati.

Inače, najave za ulazak u predsedničku trku do sada su istakli i Saša Janković, Vuk Jeremić, Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Danijela Sremac, Milan Stamatović, Bratislav Jugović.

DRAGICA NIKOLIĆ STOJI IZA SVEGA

Dragica, Rusija, rakija! Ukratko, upravo sa te tri reči može objasniti najava i odluka aktuelnog predsednika države Tomislava Nikolića da se uprkost jednoglasnoj odluci Predsedništva SNS-a, upusti u trku za šefa države!

Da donese odluku, koju je svojim saradnicima, prijateljima i indirektno medijima saopštio na gala proslavi njegovog 65. rođendana, kome nije prisustvovao premijer Vučić, Nikolića je, kako saznajemo, nagovorila njegova supruga Dragica Nikolić, ali i čvrsto uverenje da će u tom poduhvatu imati veliku i neospornu podršku Rusije.

– Odluka Predsedništva SNS-a, iako možda zvuči neverovatno, teže je pala Dragici Nikolić nego Tomislavu. Dok se on dostajanstveno držao, ona je taj dan preplakala. Kako i svih prethodnih dana, odmah je počela da ga ubeđuje da ne sme da se preda, da on ponovo treba da bude predsednik, da će pobediti, da se kandiduje, da ima podršku u stranci – priča naš izvor, pa nastavlja:

– Dragica se, kao što i ptice na grani znaju, jako mnogo uživela u ulogu prve dame, tu titulu želi da zadrži po svaku cenu, ali ne samo titulu, i sve blagodeti koje idu uz nju. Tu je naravno i njena fondacija, svesna je da je veliko pitanje da li bi ta fondacija opstala kada bi ona prestla da bude prva dama. Plaši se i da bi neki drugi predsednik možda počeo da češlja poslove fondacije. Upravo ona je organizovala gala rođendan za svog supruga, i par puta mu i to veče ponovila da očekuje da na taj važan dan donese važnu odluku – priča naš izvor.

Večernje novosti, Alo