MIŠA VACIĆ: ZAPADU TRN U OKU IDEJA SRPSKOG KOSMETA!

0
753

Od pre nekoliko dana niste više zaposleni u Kancelariji za KiM, zašto?

– Nisam više zaposlen u Kancelariji za KiM, jer nisam mogao da trpim nepravdu, da lažem, da gazim svoju reč, da se ponašam suprotno dogovorima, drugim rečima da pratim direktora u svemu tome. Ali i jer sam pokazao da ja ne bih njega nikada izdao, kao što je on mene. Smatram da je otkaz koji sam dobio pokazatelj da postoje veliki pritisci na institucije i da one često podlegnu pod tim pritiscima, ali ja se pitam: dokle ćemo politiku krojiti po volji i meri zapadnih medija, a ne po volji naroda i u skladu sa interesima otadžbine?!

Šta je prava istina o vašoj sada bivšoj funkciji u Kancelariji za KiM, ko vam je ponudio to mesto i kakva je bila saradnja sa Markom Đurićem?

– Saradnja sam gospodinom Markom Đurićem je bila najbolja moguća, do 23.12.2016. Dok me se nije odrekao zbog jednog novinarskog pitanja, zamislite pritiska da se zbog toga laže. Mada sam ja i posle toga nastavio sa predanim radom i najboljom mogućom saradnjom sa moje strane, uprkos linču koji je bio od jednog dela medija. Dogovorili smo zajednički nastup u javnosti direktor Marko Đurić i ja, kako bi mi se potvrdio legitimitet, koji je izjavom od 23.12. narušen. Samo Marko zna, kako je uspeo da od svih svojih predloga (bilo ih je 4) ne ispuni ni jedan. Dok sam radio u Kancelariji ja sam pružio sebe, trudio se da doprinesem da se pitanje KiM vrati među prioritete. Smatram da sam za kratko vreme uspeo da pružim doprinos i nadam se da ću u vremenu koje dolazi imati priliku da nastavim sa svojim radom. Nije njima trn u oku Miša Vacić, ili bilo koji pojedinac, njima je trn u oku ideja Srpskog Kosmeta.

Zbog čega je deo srpske javnosti vašu funkciju u Vladi dočekao sa brojnim kritikama i osudama?

– Oni nisu ni 5% populacije, to je cenzus koalicija, javnosti za koju se može bolje reći bivši režim. Oni su bučni na tviteru i u svojim medijima, mada ih u društvu, niko ne prati niti smatra za ozbiljne. Oni imaju kritike i osude, jer sam bio prvoborac u borbi protiv njihove pljačkaške vlasti tokom koje su razorili državu, narod sveli na žrtvu tranzicije, a od sebe napravili tajkune. Normalno je da se bune protiv nekog ko je simbol borbe protiv žutog lopovluka i liberalne diktature, jer uz sve što su mi uradili tokom njihove vlasti, nisu uspeli da me slome, samo su mi naprotiv pružili legitimitet i puno iskustvo da upravo ja zavrednjujem da tu, gde se oni najviše sada plaše da me vide u institucijama države Srbije.

Bili ste jedan od putnika u vozu za Kosovsku Mitrovicu koji se vratio iz Raške. Kako ste doživeli to putovanje i koliko je situacija zaista bila na ivici oružanog sukoba?

– Jesam, bilo je stresno za porodice putnika i novinara koji su bili u vozu, njima su svima stalno zvonili telefoni jer su ih zvali roditelji, deca…
Mi smo se osećali bezbedno, znali smo da naša vojska neće dozvoliti da se išta loše desi. Mudrom odlukom voz je zaustavljen, biće dana kada će slobodno moći preko administrativne linije proći. Narod je pozdravljao voz svuda kako se pojavljivao, i zato verujem da nam je ipak put ostao u lepom utisku.

Postoji li mogućnost za nekim novim državnim zaduženjem i da li biste ga prihvatili?

– Svakako, na raspolaganju sam svojoj državi i narodu. Ne ulazim u politiku kao dizač rampe (Šutanovac), s tetkinog kauča (Đelić), iscepane jakne (Jovanović) da bih posle državnog zaduženja imao milione. Skromna sam osoba, imam već sve što mi je neophodno. Želim svojim znanjem, energijom i iskustvom da pomognem u borbi za bolju Srbiju. Ja sam navikao da se nosim sa ovakvim pritiscima, klevetama i podmetanjem. Nikada se nisam osvrtao na to i nikada se nisam pokolebao. Ne boli me to što sam dobio otkaz, boli me to što vidim da mogu da manipulišu pojedincima u našim institucijama. Ja sam spreman da za Srbiju radim bez ikakve nadoknade, a da li su oni spremni da rade protiv nje bez silnih dolara koje primaju iz zapadnih fondova?! Vreme će pokazati!

Kako komentarišete neke natpise u javnosti da niste posedovali dovoljno kvalifikacija za mesto savetnika u Kancelariji za KiM?

-Ko to kaže? Oni koji su ovu državu doveli na rub propasti, oni zbog čije politike, ni posle 4 godine domaćinske i štedljive, odgovorne vlasti, ne mogu da se pokrpe i isprave štete i dugovi koji su posle njih ostali.
Mene zovu kriminalcem, oni koji su najveći kriminal počinili, pogledaj te koliko su života uništili pljačkajući državna preduzeća, štetnim javnim nabavkama, nameštenim kombinacijama za svoje partijske pajtose sve preko grbače srpskog naroda. Ako od njih dolazi ta konstatacija, onda mi je čast.
Da li to ekstremistom mene zovu oni, koji su uhapsili najviše ljudi ikada u istoriji Srbije, a da je 95% uhapšenih bilo nevino, i da su svi potom tužili državu za naknadu štete. Kad god su zamišljali da je prilika, hapsili su neistomišljenike. Vladali su pljačkom i zastrašivanjem.
Mesecima se vodi medijska hajka protiv mene lično i najčešće se postavlja pitanje koje su moje kvalifikacije da dobijem priliku da radim u Kancelariji za KiM. Ja sam angožavan na pitanju Kosova i Metohije već 15 godina, nema enklave koju nisam obišao, sela ili grada severno i južno od Ibra koje nisam posetio. Znam kako žive Srbi na KiM, jer sam sa svojim saborcima radio na pružanju i humanitarne i političke podrške koja im je bila potrebna. Ja imam praktično iskustvo i to me je preporučilo da pomognem Kancelariji. Svi znamo da se dešava da u institucijama sede oni koji ne poznaju konkretnu problematiku. Da li zapadni mediji koji su me napali i njihove NVO poručuju da Kosmetom treba da se bavi neko ko ga nikada nije obišao?! Neko ko u teoriji poznaje problem, ali nikada nije zaista video kako Srbi na KiM žive. Moje iskustvo sa terena je nešto što je potrebno Kancelariji. Svi mi u Beogradu i u užoj Srbi često smo govorili o Kosovu i Metohiji, ali malo je onih koji su zaista delima nešto doprineli za našu južnu pokrajinu.
Ja se za KiM nisam borio iz tople sobe, salonskih prijema i skupštinskih klupa, već sam svoju mladost posvetio tom pitanju. Bio sam uz taj narod i oni to znaju. To je moja kvalifikacija, to je moje radno iskustvo i to je moj radni staž. On se ne upisuje u radne knjižice.

Da li ste još uvek na čelu pokreta „1389“ i šta se dešava sa ovim pokretom trenutno?

– Nisam na čelu već 3 godine. Pokret 1389 doživljava svoju hibernaciju.

Šta očekujete od pregovora u Briselu?

– Lakši život za Srbe na KiM, pogotovo one južno od Ibra. Formiranje ZSO.

Gde je budućnost Srbije, u EU, u savezu sa Rusijom ili postoji neki treći put?

– Smatram da smo na pragu nove ere. Doba nacionalizma počinje. Velikom Rusijom vlada nacionalista Vladimir Putin, SAD vodi nacionalista Donalad Tramp. U Evropi u narednih 3-5 godina dogodiće se takođe tektonske političke promene, u Francuskoj već ove godine. Veliki nacionalista Marin le Pen će stati na čelo Francuske. To govori da će i međunarodni odnosi biti drugačiji. Da Moskva i Vašington neće više biti protivnici. Da je moguća sasvim nova Evropa, Evropa nacija. Srbiji je mesto uz Trampovu Ameriku, Putinovu Rusiju i Evropu nacija.

Postoji li mogućnost za pomirenjem u regionu, tu prvenstveno mislimo na srpsko-hrvatske odnose?

– Čini mi se da smo mi Srbi jedini koji radimo na tom pomirenju, i to prevashodno naš premijer Aleksandar Vučić. Komšiluk bi mogao bar znake dobre volje da pokaže. Treba nam mir, jer iz mira proizilazi politička stabilnost koja je preduslov za bolji život svih ljudi, kako Srbije, tako i regiona. Da bi došlo do pomirenja i u srpsko-hrvatskim odnosima treba prvo da obeštete sve žrtve Oluje, vrate imovinu prognanim Srbima, prestanu da omalovažavaju žrtve u Jasenovcu…

Izvor: Afera