Kusturica otvorio izložbu u Njujorku o stradanju Srba u Jasenovcu! Vreme je da svet sazna… (VIDEO)

0
7948

Najveći događaj takve vrste na američkom tlu.Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta danas će u Njujorku biti otvorena izložba „Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav“.

Otvaranju će prisustvovati delegacija iz Srbije i preživeli logoraši, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.
Logoraši i članovi delegacije iz Srbije prisustvovati centralnoj ceremoniji u UN, a obeležiće i Dan Svetog Save, 27. januar, kada će biti otvorena izložba, najveća postavka o Jasenovcu ikada do sada viđena u inostranstvu.

Izložbu „Istina o Jasenovcu-pravo na nezaborav“, na kojoj će biti izloženo 180 panoa sa tekstovima Međunarodne Ekspertske grupe istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i 21 crtež slikara Dragana Jelovca, foto zid Vukice Mikače, autentični predmeti Memorijalnog centra Donja Gradina, knjige, projekcija filmova:

„A bogovi su ćutali“ i „Šaulov sin“ organizovali su instituti za holokaust iz Izraela i za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela.

Na njoj će biti izložena građa iz arhiva Izraela, Nemačke, SAD, Italije, Norveške, Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

Direktor Međunarodne Ekspertske grupe istoričara za pripremu 180 panoa izložbe je profesor Gideon Grajf, glavni istoričar Holokausta i ekspert za Aušvic Institut za Holokaust-Šem Olam iz Izraela.

Umetnički direktor Izložbe je Emir Kusturica, ambasador UNICEF, direktor Andrić Instituta i potpisnik Memoranduma o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice i dijaspore.

Promoteri kampanje „Jasenovački nezaborav“ su istoričari iz sedam zemalja i javne ličnosti poput primadone Beogradske opere i narodnog poslanika Jadranke Jovanović, Ane Sofrenović, ambasadora UNICEF, Vjere Mujović Prajs, navelo je ministarstvo.

Prezentovanju izložbe su se pridružili i Institut „Šem Olam“ i humanitarna organizacija „28. jun“

POGLEDAJTE VIDEO:

kremlin.rs