Tramp poslao avione u zajedničku operaciju sa Rusima?!

0
382

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u misiji s koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje ID.

Ova informacija, očekivano, izazvala je velike reakcije širom sveta.

Rusija je predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame to odbijala. Sada, nakon ove objave ruskog ministarstva, deluje kao da je saradnja sa novom administracijom ipak moguća.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, snage te zemlje u Siriji su u nedelju dobile koordinate položaja Islamske države kod grada Al Baba „od SAD putem vruće linije uspostavljene sa sedištem međunarodne koalicije. Danas su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem čelu su SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa sa gorivom, kao i ekstremiste i njihovo naoružanje.

Ipak, iz Bele kuće ubrzo je stigao demanti da se radi o američkim avionima, kao što su to masovni mediji širom sveta odmah pretpostavili, uz objašnjenje da su u operacijama učestvovali turski avioni iz združenog sastava Koalicije.

Nova američka administracija prihvatila je ovu „poruku“ iz Moskve, pa je iz Bele kuće stiglo i saopštenje da je predsednik Tramp otvoren za sprovođenje zajedničkih operacija protiv Islamske države sa Rusijom.

Ipak, novi predstavnik Bele Kuće Šin Spajser, na brzoj konferenciji koja je usledila nakon dizanja prašine oko „zajedničke operacije sa Rusijom“ odgovaravši na pitanja novinara, rekao je da ne bi išao toliko daleko da može reći da će SAD sarađivati sa Asadovim snagama na terenu, dodavši da nova administracija „mora ovo pametno da odigra“.

Tramp je već ispunio jedno predizborno obećanje i jednim potpisom započeo rat protiv zaostavštine liberalne elite. O čemu se radi, pogledajte OVDE.

Pravda