Vučić: Izgubio sam poverenje u Prištinu, biće težak dijalog!

0
300

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je izgubio poverenje u Prištinu i da će zato nastavak dijaloga u Briselu biti veoma težak, ali da očekuje na prvom mestu jasne poruke o Evropskoj uniji što se tiče upotrebe oruđa i oružja.

„Želim da zamolimo EU zvaničnike da ne pružaju podršku dovođenju oružja i oruđa tamo gde mu nije mesto, a sve ostalo, druge teme, dešavaće se neki drugi put“, rekao je premijer na zajedničkoj konfereciji posle sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Premijer je naveo da će zbog gubitka poverenja razgovori biti teški ali da je važno da se obezbede mir, stabilnost i bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Sam sam izgubio poverenje u albanske predstavike. Kako možete nekome verovati kada lepo razgovarate, a onda taj neko sutra pošalje 14 tenkova i kaže uđite ne znam gde“, rekao je Vučić i ponovo poručio Prištini: „ne igrajte se oruđem i oružjem“.

Kaže da do incidenata i problema dolazi kada dijalog na visokom nivou ne funkcioniše kako bi trebalo i dodaje da se nada da će visoka predstavnica EU doneti odluku da se delegacije češće sastaju.

„Od sutrašnjeg susreta ne očekujem previše, ali očekujem smirivanje situacije i jasne poruke. Očekuju nas teški razgovori, a svaki rezultat koji ostvarimo je dobar“, rekao je premijer.

Vučić je rekao da je učestvovao u svim razgovorima u Briselu, u svakom detaljisanju sporazuma i ocenio da niko ne poznaje razgovore sa Albancima kao on. On je dodao da je zato nekada ljut i deprimiran kada čuje reakcije iz Srbije o odnih koji, kako je rekao, ne znaju ništa o razgovorima.

Priština je prošle subote na sever Kosova poslala specijalne jedinice kako bi se zaustavio putnički voz koji je iz Beograda krenuo za Kosovska Mitrovica. Prema oceni Prištine, Beograd je slanjem voza pokušao da destabilizuje Kosovo.

Srpsku delegaciju u sutrašnjem dijalogu u Briselu predstavljaće premijer Vučić i predsednik Tomislav Nikolić, dok će Prištinu zastupati Isa Mustafa i Hašim Tači.

Kocijančić: EU očekuje što je moguće bolji nastavak dijaloga

EU očekuje „što je moguće bolji“ nastavak dijaloga Beograda i Prištine, imajući u vidu da su obe strane, i Kosovo i Srbija odlučili da u Brisel pošalju i predsednika i premijera, rekla je danas agenciji Beta portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Evropski diplomatski izvori u Briselu rekli su danas agenciji Beta da je očigledno da i jedna i druga strana žele da i EU i medjusobno razjasne dokle se došlo u dijalogu i kakvi su izgledi da se dalje unapredi ;postupak normalizacije odnosa Beograda i Prištine imajući u vidu nedavna dešavanja odnosno izvesno zaoštravanje u tim odnosima.

Evropske diplomate rekle su da je dolazak delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou znak koji obećava da će perspektiva dijaloga biti snažno potvrdjena.

rs.n1info.com