Uticaj izraelskog lobija na studentske pokrete i političke grupe u Britaniji (VIDEO)

0
259

Medijska kuća Al-Jazeera objavila je tri epizode istraživačkog dokumentarca u kojem je prikazan enormni uticaj izraelskih lobija na studentske pokrete i parlamentarne grupe u Britaniji, pri čemu im nude finansijsku podršku i stratešku pomoć kako bi među mladima stekli što više pristalica koji bi dali podršku Izraelu i njegovoj politici etničkog čišćenja prema Palestincima.

Tokom šest meseci, novinar na tajnom zadatku, kojemu je dodeljeno ime Robin, infiltrirao se u pro-izraelske krugove istražujući i snimajući skrivenom kamerom zakulisne političke igre preko kojih Izrael stiče međunarodnu podršku za svoju unutrašnju, ali i spoljnu politiku.

Robin je tako razotkrio blisku vezu između Shai Masot, koji je viši politički zvaničnik u izraelskoj ambasadi u Londonu, te mreže političara, aktivista i analitičara u Britaniji, koji simpatišu Izrael.

Agresivno izraelsko lobiranje traje već niz decenija širom Evrope, a posebno u SAD-u. Međutim, poslednjih godina pojavio se levo-orijentisani pokret pod nazivom „Boicott, divestment and Sanctions“ (BDS), kojemu je cilj promovisanje bojkota izraelskih proizvoda, ali i uvođenje sankcija Izraelu kako bi se tamošnje vlasti primoralo na oslobađanje palestinskih teritorija te samih Palestinaca.

S druge strane, vladajuća Radnička partija, s vođom Jeremijem Corbinom, takođe podržava palestinske interese.

BDS ima veliku podršku na britanskim univerzitetima, a u junu 2015. Nacionalni savez studenata (NUS) glasao je za bojkot Izraela. Nasuprot tome, Savez jevrejskih studenata (Ujs) takođe ima oko 60-ak jevrejskih udruženja na britanskim univerzitetima, što neupitno dovodi do žestoke, ali i apsurdne bitke dvaju naroda s potpuno drugog kraja sveta.

Tribun