Obeležavanje godišnjice Novosadske racije!

0
746

NOVI SAD – Obeležavanje godišnjice Novosadske racije tokom koje su okupacione snage u Drugom svetskom ratu januara 1942. godine ubile i bacile pod led Dunava nekoliko hiljada ljudi, biće u ponedeljak, 23. januara na platou ispred spomenika Porodica

Svečanost će početi u 12 sati na Keju žrtava racije, a prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPC Irinej, najavila je gradska vlast u Novom Sadu.

Patrijarh će održati pomen uz sasluženje episkopa bačkog Irineja, dok će pomen Jevrejske zajednice održati vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Nastupiće Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i orkestar Garde Vojske Srbije.

Najavljen je dolazak i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, delegacije Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, ambasada Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnika potomaka žrtava Novosadske racije, koji će položiti vence na spomenik „Porodica“.

Po završetku programa, građani će biti pozvani da prisustvuju pomenu i kod spomen ploče na novosadskoj plaži „Štrand“.

Racija je sprovedena u Novom Sadu, potom u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

U Novom Sadu kej uz Dunav nosi ime Kej žrtava racije, u znak sećanja na gradjane koje su mađarski fašisti masovno streljali od 21. do 23. januara 1942. godine, a zatim bacili u zaleđen Dunav.

Na tom mestu je bronzani spomenik „Porodica“, akademskog vajara Jovana Soldatovića.

 rtv.rs