DS traži smenu direktora EPS-a

0
264

Demokratska stranka danas je zatražila smenu vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorada Grčića zbog uvećanih decembarskih računa za struju, organizovanje transparentnog konkursa za izbor novog direktora i potpunu rekonstrukciju elektroprivrednog sistema u Srbiji.

„Ljudi vode računa o svakom potrošenom kilovatu, prvo se plaćaju računi, a tek onda se kupuje hleb, a Vlada im to vraća kroz bezobrazno visoke račune za struju. Zato umesto izvinjavanja premijeru generalni direktor EPS mora da ode sa te pozicije„, kazao je šef resornog odbora za privredu DS Ivan Stefanović.

On je istakao da konkurs za izbor novog čelnog čoveka EPS-a ne sme da bude raspisan tako da samo jedan čovek može da ispuni uslove, i da treba da bude izabran novi profesionalni menadžment „koji mora i može da otpočne proces istinske rekonstrukcije EPS-a“.

Vlada Srbije nema dovoljno političke volje i sposobnosti da uvede red u EPS i ostale energetske sisteme koji pucaju po šavovima„, ocenio je Stefanović.

Veliki broj gradjana Srbije dobio je uvećane decembarske račune za struju, a juče je premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da su utvrdjene nepravilnost u radu EPS-a.

EPS je najavio da će u narednih nekoliko dana obaviti istragu o uvećanim računima i da će oštećene gradjane obeštetiti kroz naredni račun.

Nevladina organizacija Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je danas da je Elektroprivreda Srbije sklopila sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje dva puta veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena.

Prema pisanju BIRN-a, posle sprovedene javne nabavke EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponudjača koji predvodi kompanija „Sekuester“ (Sequester).

Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu što je, kako se navodi, drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.

Beta