Kostreš: Tenkovima i avionima se ne brane reke!

0
485

Problem nedosatka dovoljnog broja ledolomaca i pojava leda na rekama se ne rešava zimi i u mesecima kada se isti očekuje. Tako da su najave ministara u Vladi Srbije Zorane Mihajlović i Branislava Nedimovića da će u 2017.godini započeti rešavanje nepovoljne situacije zakasnele.

Šteta koja je ovih dana načinjena na Dunavu tek će se utvrditi, ali je sasvim sigurno da će biti velika.

Liga socijaldemokrata Vojvodine i ranije je upozoravala na neuređenost ove oblasti i podsećala na to da je do devedesetih godina Autonomna pokrajina Vojvodina imala ingerencije u ovoj oblasti.

Nažalost, država je dopustila da u privatizacionim postupcima propadnu preduzeća koja su se bavila ovom oblašću, a ledolomci budu havarisani.

Sada je još jasnije da je trka u naoružanju koju vode Srbija i Hrvatska nepotrebna, a da je preka potreba obe države nabavka plovila koja razbijaju led.

Obe države su ovih dana u pomoć pozvale ledolomce iz Republike Mađarske. Naravno, ti ledolomci nisu jeftini!

Podaci govore da će Srbiju  razbijanje leda na Dunavu koštati u proseku po satu 120 evra a priprema za otpočinjanje posla 77,5 evra po satu, za svaki od dva ledolomca iz Mađarske.

Ukupna računica će biti izvedena posle razbijanja leda, verovatno u februaru, ali je sasvim jasno da će posao biti skup.

LSV smatra da je krajnje vreme da se nadležni uozbilje i da sa reči pređu i na dela.

Ovi problemi će nam se dešavati i narednih godina, a trpeće privreda, koja je ionako na staklenim nogama.

Nabavljamo avione i tenkove, najavljuju se i raketni štitovi, a nemamo ledolomce!

Krajnje je vreme da se promene prioriteti!

lsv.rs