Sa Mišom Vacićem u kabinetu!

0
775

Posle višenedeljne ujdurme oko angažovanja osuđivanog lidera desničarskog Pokreta 1389 Miše Vacića u Kancelariji za KiM, “Blic” je savetnika direktora Marka Đurića posetio u kabinetu broj 330, u Palati Srbija.

U novi poslovni prostor još mu nisu stigli kompjuter i druga radna oprema. Grb Srbije lično je doneo, a na vratima smo primetili i poster Pokreta na čijem čelu je donedavno bio. Vacić potvrđuje da je Đurićev savetnik, baš kao što na njegovoj vizitkarti stoji, iako je ovaj to u više navrata pokušao da demantuje.

Na pitanje kako je moguće da se našao u ovom telu, kaže:
– Moj višegodišnji rad na terenu kroz Pokret 1389 stvorio je poverenje kod Srba na Kosovu i u našoj crkvi, a to su prepoznali ljudi koji vode institucije. Mediji me kritikuju da nisam stručan, a završio sam dva fakulteta i govorim četiri jezika.

Ne prozivaju vas zbog (ne)stručnosti, već da ste desničar osuđen za diskriminaciju LGBT osoba.
– Moja krivica je bila vezana za moju borbu protiv tadašnjeg režima. Ja nisam kriminalac, nisam osuđen za malverzaciju, za lopovluk, čak ni za nasilje.

Ali jeste za diskriminaciju. Kakav je vaš odnos prema gej populaciji?
– Nemam ga. Imam odnos s ljudima. Ne znam šta si ti i da li imaš dečka ili devojku. Poštujem pravo na privatnost. Ja nisam diskriminator. Možeš 100 puta da budeš lezbijka ja bih s tobom isto razgovarao.

A što vam smeta Prajd?
– Nije pristojno. Ali ne treba ih napadati i ne znam ko ih je napadao.

To su ublaženi stavovi u odnosu na ono što ste nekad zastupali?
– A vi znate šta sam ja govorio ili ste čitali kako su drugi tumačili šta sam govorio.

Vaša organizacija je desničarska?
– Ustavni sud nije našao za shodno da nas zabrani, Saša Janković je podržao tu odluku, nema u evidenciji da je pripadnik 1389 uradio nešto loše. Nismo desničari, već smo rodoljubi i patriote.

Više smo levo, jer smo za radnička prava, protiv tajkuna, multinacionalnih korporacija, za socijalnu pravdu… Šta je vaš posao?
– Pomažem u prikupljanju pomoći za ugrožene, u obnovi crkava i manastira, funkionisanju narodnih kuhinja…

Da li je voz Beograd- Kosovska Mitrovica vaš projekat?
Nije, bio je realiziovan pre mog dolaska, ali sam oduševljen.

Zar vaš odlazak na Kosovo vozom nije provokacija Albanaca?
– Kako Šiptarima nije provokacija kad obilazim Metohiju, manastire, enklave. Sa Kosovskom policijskom službom smo sjajno sarađivali na terenu. Nas 150 sa oznakama 1389 smo šetali Prizrenom, nije bilo incidenata. Kako nisam tako provokacija, a jesam kao pripadnik vlade.

blic.rs