Vučić: Nije realno da Srbija uvede sankcije Dodiku!

0
301

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije realno da Vlada Srbije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uvede sankicije.

On je za RTS rekao da je od Amerikanca dobio informaciju o uvođenju sankcija Dodiku i dodao da misli da nije realno da Srbija to učini.

„Vlada je ta koja odlučuje, ali ja lično prosto ne znam kako da vam odgovorim. Da mi kažemo da je Srbija zamrzla imovinu predsedniku Republike Srpske i da mu ne da da doputuje u Beograd nije relano i to se neće dogoditi“, rekao je Vučić za RTS iz Davosa.

Sjedinjene Američke Države odlučile su da uvedu sankcije predsedniku RS i lideru Saveza nezavisnih država Miloradu Dodiku koje podrazumevaju zabranu ulaska Dodika u SAD i zamrzavanje njegove imovine u toj zemlji, kao i u ostalim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Niko ne želi sukobe sa Prištinom

Vučić je izjavio i da niko ne želi sukobe sa Prištinom i da je najbitnije sačuvati mir. „Uvek morate da razgovarate i kada su najteže okolnosti, ali sam lično izgubio poverenje u bilo kakav sistem“, rekao je Vučić za RTS, upitan da li će se nastaviti dijalog sa Prištinom.

Kako je dodao, ljudi u Srbiji treba da budu spokojni, a pred „političarima je borba malo teža“.

On je naveo i da o očuvanju mira ne govori zato što je Srbija slabija od nekoga ili zato što se uplašio, već zbog toga što je razuman i odgovoran i istakao da će se sa Prištinom ako treba „uspostaviti i crvena linija“.

Komentarišući današnji susret sa odlazećim potpredsednikom SAD-a Djozefom Bajdenom, u Davosu, koji je trajao oko 45 minuta, Vučić je naveo da očekuje da će Bajden „preduzeti korake“ zbog dešavanja koja su usledila zbog voza koji je iz Beograda u subotu pošao za Kosovsku Mitrovicu, ali je zaustavljen na poslednoj stanici pre admiistrativne linije.

„Rekao sam mu (Bajdenu) da nisam ni najmanje srećan reakcijom ambasade SAD-a u Prištini“, kazao je Vučić.

Portparolka ambasade SAD u Prištini Mišel Šon izjavila je da su „SAD priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. godine i mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice“. Ona je dodala i da je SAD drago što u subotu nije bilo sukoba na gradnici.

n1info.com