Tihomir Stanić: Borio sam se 10 godina da snimim film o Jasenovcu, ali nisam uspeo da sakupim novac!

0
671

Celog detinjstva sam slušao priče o Jasenovcu od majke i rođaka. Čak sam i upoznao ljude koji su preživeli boravak u tom jezivom logoru – rekao je glumac

Glumac i producent Tihomir Stanić posle deset godina odustao je od snimanja filma o Jasenovcu jer nije uspeo da sakupi novac za ovaj projakat. Najveća želja mu je bila da na filmskom platnu prikaže strašan pogrom Srba u ustaškom logoru, ali niko nije hteo da mu da pare.

Ovo ostvarenje najavljivano je kao srpska “Šindlerova lista”, ali su izgledi da će film ugledati svetlost dana sve manji, jer za njegov završetak fali više od dva miliona evra.

– Za sada sam odustao od snimanja filma o Jasenovcu. Borio sam se deset godina da ekranizujem priču o najvećem srpskom stratištu, ali nijedna institucija nije zainteresovana za to. Žao mi je zbog toga. Napisao sam scenario, počeo snimanje, ali je sve tu stalo. A ja ne mogu ovo da izguram sam. Nemam snage, a ni energije da se dalje borim. Potrebno je 2.320.000 evra da se snimi film. Deklarativno mi svi pružaju podršku, ali niko ne daje pare – istakao je Stanić za “Informer” i dodao da se nada da će se ovaj film jednom ipak snimiti.

– Možda to ne uradim ja, već neko drugi. Ljudi doskora nisu čuli za Dijanu Budisavljević, koja je spasla 12.000 srpske dece iz logora. Nije pripadala nikakvoj organizaciji, već je njeno angažovanje bilo plod njene lične odluke i hrabrosti. Ona, ali i mnogi drugi zaslužuju da se njihova borba ispriča na filmu – dodao je glumac.

Stanić već zna i koje bi glumce voleo da vidi u glavnim ulogama.

– Mislim da bi Dijanu mogla da glumi Anica Dobra. Glavnog komandanta logora Maksa Luburića igrao bi Marko Janketić – rekao je glumac.

Stanić Priznaje da je finansijska pomoć stigla sa neočekivane strane, ali da nikako nije dovoljna.

– Snimanje smo započeli pre dve godine u Inzbruku, na groblju heroine Dijane Budisavljević. Novčano su nas pomogli grad Inzbruk i gradonačelnica ristina Opiz Plorer. To je jedina pomoć koju smo dobili – istakao je Tihomir Stanić.

Stanić je objasnio da je film trebalo da bude njegov moralni dug prema nastradalima.

– Odrastao sam 12 kilometara od samog logora Jasenovac, u Kozarskoj Dubici. Celog detinjstva sam slušao priče o Jasenovcu od majke i rođaka. Čak sam i upoznao ljude koji su preživeli boravak u tom jezivom logoru. Film je trebalo da bude moj moralni dug prema njima – dodao je glumac.

(Telegraf.rs)