Nikolić: Očekujem drugačije ponašanje nove administracije!

0
273

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom o vozu za Kosovsku Mitrovicu i kao „potpuno neprihvatljivo“ ocenio ponašanje Prištine u vezi s tim vozom. On je Skatu rekao da SAD bezuslovno podržavaju nešto na čije su stvaranje uticale i da očekuje drugačije ponašanje nove administracije.

Američki ambasador rekao je da se ne radi o transportu, već o saglasnosti o ulasku i kretanju po Kosovu, saopštio je kabinet predsednika.

Skat i Nikolić su se saglasili da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova.

Iz Beograda je u subotu krenuo prvi voz za Kosovsku Mitrovicu, ali nije stigao dalje od Raške, posle čega se vratio u Beograd. Na vozu je na dvadesetak jezika pisalo „Kosovo je Srbija“, a unutrašnjost je bila ukrašena fotografijama fresaka iz srpskih manastira.

„Za njih je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju“, rekao je Nikolić.

Predsednik je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila „koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti“.

On je rekao da među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su, čini se – kako je rekao – „imale bolju percepciju u očima SAD“.

Nikolić je ocenio da su Srbija i SAD na putu oporavka bilateralne saradnje i rekao da očekuje da će sa novom vladom SAD odnosi dobiti novi kontekst.

Predsednik Srbije je američkom ambasadoru rekao da mu prištinske vlasti nisu dopustile da Božić provede na Kosovu i podsetio Skata da nije urađeno ništa ni na uvođenju Zajednice srpskih opština.

„Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno, i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje, stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane“, rekao je Nikolić.

Skat je rekao da SAD podržavaju reforme i otvaranje poglavlja u okviru evrointegracije Srbije, i izrazio spremnost SAD za jačanje odnosa sa Srbijom.

„Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa susedima su imali svojih uspona i padova“, konstatovao je ambasador SAD i dodao da su u normalizaciji odnosa sa Kosovom napravljeni koraci napred, ali i neki koraci unazad.

Iz Ambasade SAD je posle sastanka, saopšteno da je predsednik Nikolić izrazio svoje stavove o potrebi da se izgrade još snažniji odnosi u budućnosti, uprkos različitim stavovima dveju zemalja o statusu Kosova.

Ambasador Skat je, kako se navodi, naglasio da je stabilnost u regionu preduslov za budući progres i da svi treba da izbegavaju povišenu retoriku.

On je istakao da SAD nastavlja da podržavaju dijalog između Beograda i Prištine uz medijaciju EU i da SAD ohrabruje Srbiju i Kosovo da traže mogućnosti ka napredovanju u sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, dodaje se u saopštenju.

rs.n1info.com