Drecun: Jedinica ROSU sama postavila eksploziv na šine!

0
255

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da su specijalne jedinice kosovske policije ROSU faktor destabilizacije, i dodao da je ta jedinica sama postavila eksploziv na šine kojim je trebalo da prođe voz iz Beograda do Kosovske Mitrovice kako bi izazvala sukob.

„Rosu su glavni faktor destabilizacije, jedinica koja je sama postavila eksploziv oko šina i taj video poslala …. što je iskorišćeno za klasnični diverzioni upad na sever Kosova“, rekao je Drecun za RTS.

Prema njegovim rečima, sve što se na severu Kosova dešavalo u subotu predstavlja klasičan pokušaj izazivanja sukoba, kako bi srpski narod bio doveden u situaciju da se brani.

Takođe, on je ocenio da su događaji oko voza koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu posledica kontinuiranog pritiska Prištine na srpski narod i na dijalog. „Ako krenete sa dugim cevima i mitraljezima i oklopnim vozilima da sprečite slobodu kretanja i na voz ne možete govoriti da ste za dijalog, za normalizaciju odnosa kada u praksi činite sve da dođe do sukoba“, rekao je Drecun.

Drecun je naveo da se u subotu dogodila snažna militarizacija područja na severu, dovedene su specijalne jedinice i kosovske bezbednosne snage, što kako je rekao, svedoči da je Priština pripremila planove za brzi upad.

Upozorio na postojanje starih planova Prištine u kojima se govori o osvajanju severa Kosova i instaliranja kosovskih institucija.

Drecun je ponovio da se ne može govoriti o tome da je Priština iskreno naklonjena dijalogu i dodao da je danas to teže nakon hapšenja bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja a i pitanje je kako će se ponašati tek kad budu podignute prve optužnice.

Prema njegovim rečima, sve to ima veze sa međunarodnim faktorom i odlazećom američkom administracijom koja je bila velika podrška Prištini i kod donošenja zakona o Trepči.

„Beograd treba veoma racionalno da pristupi rešavanju sitaucije, da ne dozvoli da ga uvuku u sukob, da insistira na normalizaciji odnosa, treba da brani svoje interese da insistira da se procesuiraju zločini, da se izvrši demilitarizacija severa“, rekao je Drecun i dodao da je Priština sever uhvatila u neku vrstu potkovice, snagama za brzi upad koje imaju i helikoptere.

„Ako neko nasilno planira da upadne na sever kako možemo da govorimo o normalizaciji odnosa“, upitao je Drecun.

Brisel je pokrovitelj dijaloga i on bi trebalo da traži nastavak razgovora na najvišem nivou, ali je potrebno i da prestane ugrožavanje bezbednosti srpskog naroda, rekao je on.

Drecun je dodao da bi trebalo sačekati i videti kako će se ponašati nova američka administracija, jer veruje da će od toga u velikoj meri zavisiti razvoj događaja oko Kosova.

rs.n1info.com