AMERIKANCI PRIZNALI: Mi smo podržali slanje albanskih specijalaca sa dugim cevima na sever KiM!

0
546
Portparolka ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Mišel Šon izjavila je da SAD poštuju pravo Kosova da brine o svojoj granici, čime je podržala delovanje institucija Kosova i slanje specijalnih snaga ROSU na prelaz Jarinje kako bi zaustavili ulazak voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovo

– SAD su priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. godine i mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice – kazala je Šon za Koha ditore i dodala da je SAD drago što u subotu nije bilo sukoba na gradnici.

Portparolka je kazala da SAD snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU kao „najbolji način da se unapređuju odnosi Kosova i Srbije“.

„Promotivni“ voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto posle 20.30 sati.

Voz nije stigao na Kosovo, jer se situacija iskomplikovala nakon što je objavljen snimak da je na prugu postavljen eksploziv zbog čega su u Donje Jarinje stigle specijalne snage Kosovske policije ROSU.

Prema rečima premijera Srbije Aleksandra Vučića, mudrošću Beograda voz je iz Raške vraćen u Beograd, čime su izbegnuti i sukobi i žrtve.

Premijer Kosova Isa Mustafa zahvalio je međunarodnoj zajednici i SAD na podršci.

informer