Naučnici: Suši ne treba jesti!

0
501

Suši je poslednjih godina postao omiljen širom sveta, a ovo japansko jelo spada u onaj zdraviji izbor kad je hrana u pitanju.

Međutim, pojedini naučnici ovih dana izneli su podatke koji mogu da nas nateraju da postavimo pitanje da li je to baš tako.

S obzirom na to da je suši postao hit-ručak i da je poslednjih godina postao dostupniji nego ranije širom sveta, došlo je do toga da se broj tuna u okeanima, od koje se najčešće pravi, smanjuje.

Prema istraživanjima profesora Danijela Polija i Dirka Zeplera, koji vode projekat „More oko nas“ na univerzitetu Britanska Kolumbija, utvrđeno je da je broj tuna dostigao kritičan nivo, a da je tome doprinela globalna potražnja upravo zbog sušija.

Kada se posmatra količina tuna na svetskom nivou, danas postoji samo dva do tri odsto onoga što je postojalo pre 200 godina.

Ova dvojica profesora navode da naša ljubav prema zdravoj hrani i zdravoj tuni uzrokuje probleme u okeanima.

Tuna je popularna ne samo zbog svog ukusa, već i zbog toga što je dobra za organizam i za zdravlje. Veoma je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje su naročito zdrave za srce.

Međutim, kako piše Dejli mejl, iako suši ima reputaciju jela s malo kalorija, a koje je bogato hranljivim materijama, možda je precenjena njegova „blagotvornost“ po organizam.

Profesor Poli tvrdi, naime, da većina restorana poslužuje suši koji u sebi sadrži zloglasne plastične čestice, najčešće od polietilena, koje se mogu naći u kozmetičkim proizvodima, a najviše u pilinzima. Ove čestice u sebe upijaju sve zagađivače iz okoline, a u tune stižu preko malih riba kojima se hrane.

Takođe, kako ističu, tune često sadrže visok nivo žive i polihlorovanih bifenila, koji predstavljaju jedinjenja hlora koja se mogu naći u vodenim tokovima, a koja se povezuju s pojavom kancera.

Na pitanje šta onda jesti, istraživači odgovaraju – inćune ili sardele, manje je glamurozno, ali bolje za vaše zdravlje i životnu sredinu.

N1