Bez trke za časni krst!

0
824

Tako će svi plivači, među kojima su princ Đorđe Karađorđević i njegova supruga princeza Felon, Irkinja pravoslavne vere, zajedno izneti časni krst, najavili su juče organizatori iz Kraljevskog reda vitezova koji drugu godinu zaredom organizuju manifestaciju na ušću Save u Dunav.

– Učesnici mogu biti svi mladići koji su postili tokom božićnog posta i pridržavaju se viteške etike – objašnjava Hadži Zoran Mrđenović, predsednik Kraljevskog reda vitezova. – Svaki učesnik najpre će morati da prođe obavezan lekarski pregled, nakon čega će moći u ledenu vodu. Od kada ova manifestacija traje, vekovima unazad sa izuzetkom Drugog svetskog rata, nismo imali situaciju da se bilo koji takmičar razboleo.

Plivaće 33 takmičara, među kojima su i pripadnici vojske i policije. Oni će preplivati deonicu od 33 metra, koji simbolizuju Hristove godine. Manifestacija počinje od 9.30 liturgijom u Hramu Svete Ružice na Kalemegdanu, dok će program ispred Kule Nebojša početi od 11.30, odakle će tačno u podne startovati trka.

Plivanje za časni krst podržali su grad Beograd i JP „Beogradska tvrđava“, koje će svim posetiocima ove manifestacije tog dana obezbediti besplatan ulaz u Kulu Nebojša i razgledanje aktuelne postavke.

novosti.rs