Srpska liga: Ne briselskom ultimatumu za „Trepču“ i ‘’Telekom Srbije’’ na KiM!

0
348

Beograd, Novi Sad, 6.10.2016 – Rešavanje statusa imovine države Srbije i njenih građana na Kosovu i Metohiji mora da bude uslov svih uslova za bilo kakav razgovor predstavnika naše Vlade i okupatora iz Prištine i Brisela – smatra Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL) povodom najavljene nacionalizacije, tj.brutalnog otimanja rudarsko-metalurškog kompleksa kombinata „Trepča“ i briselskog ultimatuma Srbiji da se odrekne imovine i prava „Telekoma Srbije“ na privremeno okupiranoj teritoriji KiM, u zamenu za otvaranje novih maglovitih poglavlja u našim „evrointegracijama“.

unnamed
Đurđev ističe da su novi nacrt zakona o „Trepči“ koji lišava prava državu Srbiju da raspolaže i upravlja kombinatom i ultimatum da se srpski telekomunikacioni sistem ustupi jedinoj NATO državi u Evropi, poslednja upozorenja Vladi Srbije da konačno odbije pritiske i ucene koje sprovodi vlast kvazidržavne tvorevine Kosovo i njeni zapadni patroni.
Pozivajući našu vladu da se odupre ovim ultimatumima, SL napominje da se vrednost „Trepče“, uključujući rudne rezerve uglja lignita, cinka, olova i srebra, procenjuje na 85 milijardi evra i da je država Srbija od 2003. godine platila više od pola milijarde evra za kamate i glavnice zajmova uzetih da bi se gradile termoelektrane Obilić „A“ i Obilić „B“.

Srbija je godinama ulagala i u telekomunikacione sisteme na KiM koji su u vlasništvu Telekoma Srbije, inače privatizovanog (uz učešće italijanskih i grčkih telekomunikacionih kompanija) mnogo pre NATO agresije 1999, čija je ukupna vrednost oko dve milijarde evra.