Intervju – Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

0
404

S obzirom na porast stope kriminala migranata u našoj zemlji, da li su građani Srbije bezbedni?

U Srbiji su, u ovo vreme eskalacije migrantske krize, lična bezbednost, bezbednost poseda i doma sve više ugroženi, a pravo na zaštitu imovine sve se teže ostvaruje. Nedavni pokušaj silovanja maloletnice u Subotici, prebijanje građanina Šida, incidenti u Beogradu, sve slučajevi u kojima su učestvovali migranti, samo su neki od razloga zašto se Srpska liga zalaže za izgradnju preventivnih mehanizama odvraćanja, ali i ozbiljnog sistema koji će u punoj meri obezbediti zaštitu života i poseda. Jer, građani Srbije imaju pravo na samoodbranu i pravo da brane svoje porodice i svoje domove.

AleksandarKako država treba da pomogne svojim građanima da se zaštite?

Zahtevamo ukidanje nerazumno visokih poreza na oružje da bi se građanima omogućilo da zadrže svoje legalno naoružanje i dodatno se naoružaju. Porez na oružje u Srbiji nedopustivo je velik i država je stalnim podizanjem poreza onemogućila siromašnijim građanima da poseduju oružje i zaštite svoje domove i porodice. Država treba da stimuliše i olakša nabavku oružja srpske proizvodnje za ličnu i porodičnu bezbednost. Jedino što može da nas zaštiti od naoružanog negativca jeste naoružani pozitivac.

Zašto mislite da su zakoni o nabavci i držanju oružja loši?

Zadatak države i policije je da brane pošten svet od kriminalaca, dok aktuelna praksa i zakoni oblikuju okvir u kome se prema poštenim porodičnim ljudima deluje kao da su oni negativci. Ovoj praksi mora da se stane na put i ovakvo postupanje mora da se prekine. Danas se poštenim ljudima traži dlaka u jajetu da bi ispunili uslove za posedovanje oružja za porodičnu bezbednost. Često se pozivamo na razvijeni zapad, pa hajde da u ovom domenu postupamo kao vojno neutralni Švajcarci koji su naoružani više i od Amerikanaca i kojima je porodična bezbednost svetinja. Švajcarci svoj "dug otadžbini odužuju u više rokova, a svoju vojnu opremu, uključujući i vatreno oružje, drže kod kuće, da bi, u slučaju vanrednog stanja, država odmah na raspolaganju imala veliki broj vojnika.