Ognjen Pantović: Referendum u Srpskoj – zajednička pobed srpskog naroda i Rusije

0
1008

Srpski narod je referendumom na najdemokratskiji način odbranio suverenitet, dostojanstvo i nacionalno jedinstvo Republike Srpske. Moćna Rusija je i ovoga puta, podržavši referendum, potvrdila da je najveći prijatelj i saveznik srpskog naroda, ističe u razgovoru za Pečat Ognjen Pantović, narodni poslanik Srpske narodne partije Nenada Popovića

Kao narodni poslanik bili ste jedini predstavnik zvanične Srbije na referendumu u Republici Srpskoj. Otkud Vi u Banjaluci, s obzirom na to da je Vaša partija u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, koja je bila primetno uzdržana u vezi sa referendumom?

Pantović: Referendum je podržao čitav srpski narod. Jedna od glavnih odlika naše partije je beskompromisno zalaganje za zaštitu prava i interesa Srba u regionu. Uvek ćemo odlučno stati u odbranu ključnih nacionalnih i državnih interesa Srbije, a posebno kada je reč o odbrani srpskog naroda u Republici Srpskoj. Zato smo i pozivali na jedinstvo oko referenduma jer nema važnijeg nacionalnog zadatka od zaštite srpskog naroda koji je izložen nezapamćenom progonu i danas je najugroženiji narod u Evropi. Glasanjem “za” srpski narod je još jednom potvrdio da je jedinstven kad god je teško i kada mu prete spolja.

Bili ste u Banjaluci tokom čitavog referenduma. Koju poruku su, po Vama, poslali građani i rukovodstvo Srpske?

Pantović: Važno je što su referendum podržali i vlast i opozicija u Republici Srpskoj, ne dozvolivši da političke razlike ugroze nacionalno jedinstvo. Činjenica da tokom referenduma nije zabeležen ni najmanji incident treba da čini ponosnim svakog Srbina. Na veličanstven način je ispoljena zrelost većinskog srpskog naroda i naglašena njegova odlučnost da odbrani samostalnost i suverenitet Republike Srpske. Zvaničnici iz Sarajeva udarali su jedno vreme u ratničke bubnjeve, ali kada su videli da je srpski narod sa obe strane Drine jedinstven, i da ima podršku velike i moćne Rusije i Vladimira Putina, ti ratnički bubnjevi su utihnuli.

Ognjen Pantovic i Milorad Dodik 2509 2016

Dodik je dakle, uprkos pritiscima, pokazao da ne da Srpsku?

Pantović: Milorad Dodik uspešno je odoleo žestokim pritiscima dela međunarodne zajednice koji se protivio održavanju referenduma. Bio je svestan da štiteći Srpsku, štiti srpski narod zapadno od Drine od novog genocida i konačnog nestanka Srba sa tih prostora. Moj otac se borio u ratu i kao dečak sam preživeo sve ratne strahote. Zato sam izuzetno ponosan što je narod u Srbiji dao snažnu i nepodeljenu podršku referendumu u Republici Srpskoj. Ta podrška znači da žrtve svih boraca koji su poginuli u ratu nisu bile uzaludne, već da su one prepoznate kao zalog i temelj nove srpske države na zapadnoj obali Drine, koju danas slavimo kao našu Republiku Srpsku. Kao političari imamo odgovornost prema svim žrtvama, i prema čitavom srpskom narodu, da ono što su nam ti neustrašivi ljudi ostavili u zalog sačuvamo i osnažimo.

Koliko je u tome pomogla Rusija?

Pantović: Moćna Rusija je i ovoga puta, podržavši referendum, potvrdila da je najveći prijatelj i saveznik Srba. Vladimir Putin i Rusija nikada neće okrenuti leđa bratskom srpskom narodu. Zato je uspeh referenduma zajednička pobeda srpskog naroda i Rusije u odbrani samostalnosti Republike Srpske i njenih prava koja su joj zagarantovana Dejtonskim sporazumom.

Crnogorski režim vrši ”identitetski genocid” nad Srbima u Crnoj Gori

 

Rekli ste da je srpski narod izložen progonu i da je danas najugroženiji narod u Evropi. Gde su njegova prava i slobode najugroženiji?

 

Pantović: U Hrvatskoj, kao i u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji, situacija za Srbe je izuzetno teška, ali u ovom trenutku izgleda da nigde nije teže biti Srbin nego u Crnoj Gori. Svakodnevno se u Crnoj Gori, koja je utemeljena na srpskom nacionalnom indetitetu, grubo krše prava srpskog naroda i svih onih koji se izjašnjavaju kao Srbi. Iskorenjuju se srpsko pismo i jezik, srpski pisci se izbacuju iz čitanki, hapse se srpski politički lideri i sprovodi najbrutalnije nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom. Crnogorski režim želi da izbriše svako sećanje na viševekovno neraskidivo bratstvo Srba i Crnogoraca. Zvanični Beograd mora odlučnije da stane u zaštitu srpskog naroda u Crnoj Gori nad kojim se sprovodi ”identitetski genocid” od strane kriminalnog režima u Podgorici.

Pečat