Srpska liga: Vojvodina nije Srpska jer je već Srbija!

0
328

Beograd, Novi Sad, 28.9.2016 – Upoređivanje statusa Autonomne pokrajine Vojvodina i Republike Srpske neumesno je i kontraproduktivno za stabilnost države Srbije, jer se podstiče separatizam i ugrožava suverenost naše zemlje – rekao je Aleksandar Đurđev, predsednik stranke Srpska liga (SL), povodom poziva lidera LSV-a Nenada Čanka da se i u Vojvodini organizuje referendum po ugledu na prošlonedeljni u Republici Srpskoj.

Aktuelna vlast u Srbiji nije, na žalost, podržala održavanje referenduma o ’’Danu RS’’, što znači da je Čankova tvrdnja kako se odavde „huška na rat i takva praksa hvali u susednoj državi“ opasna laž – ističe lider Srpske lige, dodajući da veruje da se svi problemi koje pokrajina ima mogu rešavati konstruktivnim dijalogom unutar Srbije, a ne pretnjama i podsticanjem referendumske atmosfere.

– Kad već optužuje Banjaluku i Beograd da „referendumom ruše legalne odluke najviših pravosudnih institucija suverene države“, Čanak bi morao nešto da zna i o „legalnosti referenduma o nezavisnosti BiH“. Najrelevantniji izvor, pokojni Alija Izetbegović, rekao je da su, uprkos protivljenju Srba, kao konstitutivnog naroda u BiH, Muslimani organizovali referendum 1.3.1992. s ciljem da, ono što bi se, inače, tretiralo kao građanski rat, tzv. međunarodna zajednica počne da definiše kao „agresiju na nezavisnu BiH“. Uz to, otac današnjeg bošnjačkog lidera priznao je da je povukao svoj predratni pristanak na „Lisabonski sporazum“ o unutrašnjem uređenju BiH, iz februara 1992, jer su mu bili potrebni referendum i rat, kako bi zaokružio nezavisnost BiH – podseća Srpska liga.

www.srpskaliga.rs