Ушли у политику као „гоље“, а сад су…

0
418

Министри Ана Брнабић и Младен Шарчевић у политику су ушли ситуирани, са завидним имовинским картама. То није случај с бројним бившим и актуелним политичарима.

– Идеално би било да у политику улазе остварени људи. То не мора нужно да значи да ће ови људи остваривати боље резултате него професионални политичари, али за крхке демократије то је боље, јер отклања могућност потенцијалне корупције, намештања послова и других злоупотреба – каже за „Блиц“ Бојан Клачар из Цесида. Он наглашава да је случај у Србији по правилу обрнут, да људи са јако мало стажа улазе у извршну власт и неретко из политике излазе богатији у односу на период док се политиком нису бавили.

– То је много боље него да неко неостварен уђе у политику и ту неоствареност још једном реализује – наводи Цветићанин. Он наглашава да у неким од најозбиљнијих држава на свету млади људи не могу да дођу на одговорну функцију, јер немају неопходно искуство.

Млађан Динкић

Од тренутка када је ушао у политику до момента када је напустио све државне функције, бивши министар економије и финансија Млађан Динкић двособан стан заменио је трособним, купио је терасу од 40 квадрата и аутомобил „фијат 500Л“.

На сајту Агенције стоји да је све купио на кредит. У односу на време пре политике, Динкић има и фирму која се бави консалтингом.

Душан Бајатовић

Душан Бајатовић, потпредседник Социјалистичке партије Србије и генерални директор „Србијагаса“, можда је и најбоље прошао ако се погледа имовински салдо.

О мотивима његовог уласка у политику не зна се много, али му је та одлука свакако помогла да дође до фотеље првог човека „Србијагаса“, али и до надзорних одбора „Југорос гаса“ и Подземног складишта гаса „Банатски двор“.

За неколико последњих година купио је два воћњака и викендицу, џип „ланд крузер“ и приколицу, а месечно, што од плате што од чланстава у надзорним одборима, приходује близу два и по милиона динара.

Зоран Живковић

Међу оне којима је политика повећала лично богатство убраја се и бивши премијер Србије, а сада лидер Нове странке Зоран Живковић. У његовој имовинској карти стоји да има чак три куће, од чега је само једну наследио, а једну купио, односно изградио.

Осим тога, Живковић је успео да приушти и петособан стан од скоро 170 квадратних метара, три гараже, од којих је две купио, а једну наследио, а има и два аутомобила, уштеђевину, али и удео у две фирме.

Власник је половине акција у компанији која се бави консалтингом, док у другој фирми чија делатност је производња вина, према подацима Агенције, има удео у власништву од десет посто.

Радомир Николић

Радомир Николић, градоначелник Крагујевца и син председника Србије Томислава Николића, има позамашну имовинску карту и вероватно је највећи земљопоседник међу политичарима. На основу података које је пријавио Агенцији за борбу против корупције, јасно је да му је пасија куповина земље, шума, ливада и винограда, али на списку су и чак три викендице.

Није јасно одакле Николићу новац за то, будући да данас има плату тек нешто већу од 90.000 динара, а не зна се чиме се пре политике бавио. Осим тога, спада и у млађу генерацију политичара који нису имали времена да се финансијски остваре. Николић нема аутомобил нити уштеђевину.

Чедомир Јовановић

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је скроман имиџ студента заменио скупоценим оделима, џиповима, фирмама. У имовинској карти стоји да има њиву, обрадиву земљу, две куће с окућницама, стан и окућницу, али и мотор и аутомобил „тојота пријус“.

Као посланик у Скупштини Србије, Јовановић месечно приходује 105.000 динара, али води се и као власник предузећа „Агрохуб“. Љубитељ је лагодног живота, за шта му је потребно много више од скупштинске плате.

Izvor: Blic