СРБИЈО, ШТА СИ ДОЧЕКАЛА? – У Скупштини Србије припрема се нова ДЕКЛАРАЦИЈА у вези ЛГБТ особа!

0
664

Скупштински одбори за људска и мањинска права и равноправност полова и за европске интеграције одлучили су данас да упуте предлог Скупштини Србије да усвоји Декларацију против хомофобије, као и Националну стратегија против насиља, поготово против насиља над ЛГБТ особама.

– Наши одбори ће упутити захтев да се усвоји Декларација против хомофобије како би се јасно исказао став Скупштине Србије према том питању – рекла је председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић на заједничкој седници два одбора, на којој се расправљало о положају и правима ЛГБТ особа у Србији.

Она је навела да је једногласно одлучено и да у Скупштину буде упућена иницијатива за усвајање Националне стратегије против насиља, поготово насилља над ЛГБТ популацијом и вршњачког насиља због претпостављене сексуалне оријентације.

Један од организатора Параде поноса Бобан Стојановић оценио је да иницијативе које ће два одбора упутити скупштини шаљу добру поруку да су сви једнаки и да се права свих морају поштовати.

– Драго ми је да се створила позитивна клима и да ће овим документима бити послата недвосмислена порука да је држава уз ЛГБТ особе – казао је он.

Стојановић је рекао и да верује да ће предстојећа парада протећи у најбољем реду, као и претходна.

Помоћник начелника Управе полиције Александар Василијевић рекао је да полиција остаје привржена мисији да се овогодишња Недеља поноса и Парада поноса одрже на безбедан начин не само за учеснике, већ и за све грађане.

Он је казао и да је Министарство унутрашњих послова посвећено потпуном обезбеђивању права свих грађана без обзира на њихову различитост и похвалио и искрену и добру сарадњу организатора Прајда и полиције.

Izvor: intermagazin.rs