Srpska liga podržava NARODNU INICIJATIVU ZA OBNOVU KRALjEVINE SRBIJE

0
397

Parlament i ostale državne institucije nemaju potreban legitimitet i poštovanje većine u narodu. Javljaju se opasne podele zbog kojih je nemoguće postići osnovni dogovor oko toga da je ovo naša država i da svi zajedno moramo da je gradimo bez obzira na političku i ideološku pripadnost. Srpska liga smatra da se ovaj problem može prevazići samo obnovom srpske ustavne monarhije kao institucije koja je iznad svih i koja predstavlja državno jedinstvo, te u potpunosti podržavamo narodnu incijativu udruženja Kraljevina Srbija za promenu Ustava Republike Srbije u Ustav Kraljevine Srbije.

Srpski narod je jedini od balkanskih naroda stvorio svoju narodnu dinastiju. Dinastija Karađorđević je usko povezana sa obnovom i izgradnjom moderne srpske državnosti, i njen povratak na presto značio bi podstrek za obnovu države Srbije nakon propasti jugoslovenskih eksperimenata.

Karađorđevići su u srodstvu sa evropskim krunisanim glavama i plemstvom, pa bi i time pomogli podizanju ugleda Srbije u spoljnoj politici, kao i ekonomskoj obnovi naše države. Povratak monarhije značio bi i podizanje samopouzdanja i osećaja prestiža kod našeg naroda.

Srbiju vidimo kao ustavnu, parlamentarnu monarhiju, u kojoj kralj ima položaj kakav imaju savremeni monarsi u evropskim državama. Kralj treba da bude simbol državnosti, a zemljom da kao parlamentarnom monarhijom upravlja parlament i vlada. Srbija je bila stabilna i uvažena zemlja samo pod monarhijom.